Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 09. 2024. 16:14 3

Delić: Gradskim apotekama je potrebna pomoć, a ne prodaja

"Izjava gradonačelnika Beograda da "ne razume razloge urušavanja gradskih apoteka, ali da bi najviše voleo da se što pre prodaju" eklatantan je primer neznanja, površnosti, bahatosti i nedomaćinskog ponašanja. Dodao je i "da nema drugog rešenja" i da "nema pojma zašto one nisu konkurentne sa privatnicima". Pri tome, postoje institucije "na dohvat ruke" koje to moraju da znaju, kao što je, na primer, Gradski sekretarijat za zdravlje, Zavod za javno zdravlje ili Fond zdravstvenog osiguranja. Zar u gradskim apotekama nema stručnjaka od znanja, iskustva i integriteta koji mogu ukazati na realna rešenja? Siguran sam da ih ima i, verovatno bi, za početak ukazali na nejednake uslove poslovanja", izjavio je prof. dr Dragan Delić, predsednik Odbora za zdravstvo Srbija centra, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Prosto je nestvarno da su apoteke u finansijskoj dubiozi, a da je skoro jedna četvrtina godišnje potrošnje u zdravstvenom sistemu Srbije vezana za uzimanje lekova, kao i da preko 40 odsto ukupne potrošnje dopunski finansiramo iz svojih džepova. Naši građani su tokom 2023. godine na suplemente potrošili čak 230 miliona evra! Drugo, zar svođenje stomatološke službe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na simboličan nivo, nije primer koji ukazuje da nije dobro rešenje za građane kompletno preuzimanje javnog zdravstva od strane privatnika.

Ovakvom odlukom bila bi značajno narušena načela zdravstvene zaštite: načelo pristupačnosti zdravstvene zaštite, načelo kontinuiranosti zdravstvene zaštite i načelo stalnog unapređenja kvaliteta i bezbednosti u pružanju zdravstvene zaštite. Ovakvom odlukom bio bi prekršen i član. 79 Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije koji kaže: "Apotekarsku ustanovu u javnoj svojini osniva jedinica lokalne samouprave, u skladu sa Planom mreže (zdravstvenih ustanova)".

Ukoliko je zdravlje stanovništva strateški (nacionalni) resurs, onda apotekarsku delatnost treba tako organizovati i finasirati da svakom stanovniku ove zemlje ovaj vid zdravstvene zaštite bude dostupan, u svako vreme, i na svakom mestu. Načelo pristupačnosti zdravstvene zaštite podrazumeva obezbeđivanje odgovarajuće zdravstvene zaštite građanima koja je fizički, komunikacijski, geografski i ekonomski dostupna, odnosno kulturološki prihvatljiva, a posebno osobama sa invaliditetom. I drugo, apotekarska delatnost mora da bude kvalitetna i maksimalno bezbedna za sve osiguranike.

Svi ovi zadaci ne mogu ostvariti bez "državnih" apoteka. S druge strane, bolna je spoznaja da bi značajan broj obrazovanih i kvalitetnih zdravstvenih radnika ostao bez zaposlenja, kao i mogućnost pojave korupcionaških afera jer se radi o ogromnom poslovnom prostoru na idealnim lokacijama. Suština problema je u odsustvu političke volje da se nagomilani problemi reše u interesu građana grada Beograda", zaključio je prof. dr Dragan Delić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati