Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

08. 09. 2024. 08:10 2

Postoji "caka": Kako ući u EU od novembra - korak po korak

Evropska unija modernizuje prelazak svojih granica i uvodi elektronske sisteme za kontrolu putnika. Prvi koraci biće uvedeni u novembru ove godine, kada počinje sa radom EES, elektronski sistem za prijavu ulaska i izlaska iz EU. Ceo proces će biti zaokružen šest meseci kasnije početkom rada ETIAS-a, sveobuhvatnog sistema za izdavanje dozovlola za ulazak na teritoriju EU.

Većina građana, kao i do sada, nema razloga za brigu i može imati korist od novog sistema, jer će on ukinuti detaljne provere na granicama, pečatiranje pasoša i višesatno čekanje na šalterima graničnih službenika.

Ova dva sistema ne predviđaju uvođenje viza, ali ni ukidanje potrebe da nosite putna dokumenta sa sobom, kao što su to pogrešno izveštavali pojedinih srpski mediji, ali postoji "caka". Da bi sistem proradio, svi putnici kojima ne trebaju vize za ulazak u EU ipak će prvo morati da čekaju u redu na graničnom prelazu, piše N1.

Dva koraka za prijavu putovanja

EU sistem za prijavu ulaska i izlaska (EES) počinje sa radom 10.11.2024. godine. On predviđa da se pre svakog polaska na put u EU prijavite preko online formulara ili mobilne aplikacije.

U okviru prijave biće potrebno da unesete vaše osnovne podatke (ime, prezime, datum rođenja, broj pasosa i drugo), vreme ulaska i izlaska iz EU i eventualne podatke o zabrani putovanja, učešću u ratovima i slično. Prijava je obavezna pre svakog putovanja i potpuno je besplatna.

Drugi korak vas čeka na granici. Tamo pokazujete pasoš i službenici vrše proveru podataka i, ukoliko je sve u redu, puštaju vas da uđete na teritoriju.

Prilikom prilikom prvog ulaska u EU od stupanja na snagu ovog sistema moraćete da obavite ključan posao – da službenicima date vaše biometrijske podatake (otisak 4 prsta desne ruke i sken zenice oka).

Očekuje se da će se zbog toga stvarati gužve na graničnim prelazima, ali samo u prvim mesecima, jer ti podaci ostaju u sistemu za naredna putovanja i više neće biti uzimani, već samo proveravani.

Odobrenje za put - od leta sledeće godine

EES je deo sistema kontrole granica koji će biti finalizovan na leto sledeće godine, kada bi trebalo da počne sa radom ETIAS - novi sistem izdavanja dozvola za ulazak u EU. Radi se o dozvoli za put koju tražite preko interneta pre putovanja, koja važi tri godine ili do isteka pasoša. Cena joj je 7 evra.

Procedura kojom zahtevate dozvolu trajaće svega nekoliko minuta, ukoliko ne postoje zakonske prepreke za to (raspisana poternica, zabrana ulaska u EU i slično). U tom slučaju procedura može da traje i do 30 dana, u zavisnosti od toga da li je potrebno da dostavite dodatna dokumenta ili službenici žele da razgovaraju sa vama.

EES i ETIAS nisu garancija za ulazak u EU

Uspostavljanjem EES/ETIAS sistema EU želi da uspostavi kontrolu migracija i konačno dobije tačne podatke ko ulazi u EU i koliko dugo ostaje u njoj, ali i da ubrza prelazak granice skraćenjem procedura.

Uspešna prijava za put i dobijanje dozvole nisu garancija da ćete stići na planirano odredište. Ali tu nema nikakvih izmena u odnosu na postojeća pravila. Kao i do sada ulaz na teritoriju EU vam može biti uskraćen na samoj granici, ukoliko se podaci koje ste uneli u sistem ne poklope ili ukoliko postoje drugi, finansijski ili bezbednosni problemi koje bi mogli da utiču na odluku o vašem ulasku u Šengenski prostor.

Granicu EU nećete preći ni ukoliko poslušate pojedine srpke medije i ne ponesete pasoš sa sobom. Jedna od obaveza ostaje da sa sobom uvek imate svoj putni dokument.

Ogromna većina putnika ipak neće imati tih problema, već će prelaziti granicu brže i lakše. To će pogotovo biti slulčaj kada bude omogućeno korišćenje aparata za automatizovani prelazak granice, koje postoje na skoro svim aerodromima u EU. O tome će odlućivati svaka država za sebe.

Sistem ipak ostaje isti - građani država našeg regiona će u države EU, Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island i dalje moći da dođu bez viza i da ostanu najduže 90 dana u okviru 3 meseca, kao i do sada. Ove procedure neće morati da prolaze oni koji imaju radne i boravišne dozvole u nekoj od pomenutih država.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati