Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

05. 09. 2024. 07:00 7

Stižu nam superćelijske oluje, NESTAJU godišnja doba: Sankanje ćemo gledati samo na televiziji!

Branko Grisogono, meteorolog, atmosferski fizičar i profesor dinamične meteorologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu govorio je o izazovima klimatskih promena na Balkanu. On je naveo da su i pre postojale jake oluje, ali su bile ređe i lokalizovane, dok su od devedesetih počele da se ubrzavaju i tako smo dobili češće, intenzivnije oluje zbog sve veće toplotne energije u atmosferi.

Klimatski sistem je sve energičniji, što povećava učestalost i intenzitet oluja poput superćelijskih kumulonimbusa i drugih ekstremnih vremenskih pojava.

Klimatske promene donose više saharskog peska i afričkog vazduha

- I pre su postojale žestoke oluje, ali su bile ređe i lokalizovane. Zahvatale su samo jedno područje i onda u letnjoj sezoni ili u bilo kojoj sezoni pojavile bi se jednom, dvaput. Međutim, mi sad to imamo, možemo reći, skoro na nedeljnom nivou - rekao je Grisogono.

Zbog klimatskih promena povećava se dotok afričkog vazduha i saharskog peska.

- Saharskog peska kod nas ima češće zato što jačaju pripadna područja anticiklona i toplih sektora ciklona koje onda nose vazduh tako da nama dolazi više južnog strujanja nego severnog - kaže.

Godišnja doba nestaju, snega sve manje

Što se tiče budućnosti, Grisogono nije preterano optimističan.

- Nestaju godišnja doba, sankanje ćemo gledati samo na televiziji. Tipične sezone leto, jesen i zima će se razmazati. To znači da prelazi neće biti ni približno onako dobro definisani kako ih definiše astronomija prema relativnom položaju Sunca prema Zemlji i kako ih definiše klasična klimatologija - rekao je.

Kaže da će ubuduće, kao i ove godine, proleće počinjati i prestajati nekoliko puta, a isto tako i leto i jesen.

- Zima će nam najviše stradati u smislu da ćemo imati sve više toplijih dana, a sve manje hladnijih dana. I da će količina snežnog pokrivača progresivno opadati - rekao je.

Nevremena će biti strašnija

Kako je ranije istakao naš klimatolog Vladimir Đurđević, samo je pitanje koliko će nevremena biti strašnija i to zavisi količine emitovanja gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou.

- Ako budemo ispunili Pariski sporazum, onda će pojave i promene kojima svedočimo poslednjih godina da se zaustave, uslovno govoreći, sredinom ovog veka. Posle toga nećemo više očekivati eskalaciju problema a ako se to ne desi, nego nastavimo da emitujemo gasove i posle sredine ovog veka, onda će u drugoj polovini ovog veka problem još dramatičnije da eskalira - započeo je Vladimir Đurđević.

Imaćemo još razornije oluje

Klimatolog Vladimir Đurđević je istakao da su jake oluje posledica globalnog zagrevanja koje dovodi do toga da su padavine ekstremnije i da se stvaraju jača olujna nevremena.

- Osnovni razlog je zato što je atmosfera u proseku toplija za jedan stepen, što znači da u vazduhu potencijalno možete da imate jedan procenat više vodene pare. Vodena para je glavni izvor energije za sve ove razorne pojave i olujna nevremena. Kad olujni sistem ima na raspolaganju više vodene pare, onda on može da razvije jače vetrove u svojoj okolini, može da produkuje veću količinu padavina za kraće vreme, može da produkuje veće količine grada i više grmljavine i tako dalje - kazao je on ranije za Mondo i dodao da će se stanje pogoršavati.

- Ovo je novo stanje na koje treba da se naviknemo i koje će u budućnosti verovatno da se pogorša. Nećemo ostati na ovome nego ćemo verovatno viđati još razornije oluje od ovih koje se dešavaju zadnjih nekoliko godina - zaključio je Đurđević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati