Zdravlje

Direktno.rs

28. 10. 2025. 13:58 1

Gori je nego ŠEĆER, a mnogi Srbi ga JEDU SVAKI DAN: Namirnica koja nije zdrava

Iako mnogi veruju da je šećer najopasniji za zdravlje, postoji jedan ugljeni hidrat koji je još opasniji. Dr. Eric Berg, stručnjak za zdravlje, upozorio je na ozbiljnu opasnost maltodekstrina, koji može negativno uticati na nivo šećera u krvi i smatra ga opasnijim od samog šećera.

Ketoza, stanje u kojem telo sagoreva masti umesto glukoze, ima brojne zdravstvene prednosti. Na primer poput mršavljenja, bolje kontrole šećera u krvi i smanjenja rizika od srčanih bolesti. Takođe, poznato je da ketoza suzbija glad, povećava energiju i poboljšava zdravlje kože. Dr. Berg smatra da je važno izbegavati maltodekstrin ako želite da održite stabilan nivo šećera u krvi.

 - Maltodekstrin je mnogo opasniji od običnog šećera - rekao je dr. Berg.

„Iako šećer ima glikemijski indeks od oko 65, maltodekstrin je između 116 i 136, što znači da deluje na nivo šećera u krvi mnogo snažnije i opasnije.“

Mnoga hrana ga sadrži

Maltodekstrin je prisutan u mnogim dijetalnim proizvodima i često se koristi kao punioc u namirnicama koje se smatraju ‘bez šećera’, a zapravo sadrže visoke količine ovog ugljenog hidrata. On je polisaharid, vrsta ugljenog hidrata koji se pravi od nekoliko šećera i često se dobija iz kukuruza, pšenice, riže, krompira ili tapioke.

Iako nije tehnički šećer, maltodekstrin može izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa. Takođe, ako se dobija iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što je problem za osobe koje su na njega alergične.

Maltodekstrin se koristi u širokom spektru prerađene hrane:

– Pekarski proizvodi (peciva, krekere, granola pločice)
– Žitarice i pića za doručak
– Bezalkoholna gazirana pića
– Bombone i drugi slatkiši
– Mlečni proizvodi (npr. instant puding, gotova jela)
– Prelivi za salate
– Supe i smrznuta jela
– Zamene za meso
– Sportska pića
– Testenina

Prekomerna konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin može dovesti do povećanja unosa šećera, smanjenog unosa vlakana i previše prerađene hrane, što povećava rizik od visokog holesterola, debljanja i razvoja dijabetesa tipa 2. Zbog visokog glikemijskog indeksa, maltodekstrin može izazvati nagli skok u nivou šećera u krvi, što je opasno za vaše zdravlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Zatrpavanje

Zoran Živković [27.10.2025.]




Video dana

Nevolje na pokretnim stepenicama

Anketa

Da li treba pooštriti saobraćajne zakone?

Rezultati