Društvo i ekonomija

Direktno.rs

27. 08. 2024. 16:47 0

"Nedimovićev zakon je oduzimanje prava umesto unapređenja socijalne zaštite"

Podržavamo to što se uvidela neophodnost ovakve vrste podrške i pomoći porodicama dece sa smetnjama u Sremskoj Mitrovici naročito zato što predlažemo i u prošlom i u ovom sazivu Narodne skupštine Zakon roditelj-negovatelj - rekao je danas narodni poslanik Stranke slobode i pravde Đorđe Đorđić na konferenciji za medije u Sremskoj Mitrovici povodom Odluke o finansijskoj pomoći roditeljima dece sa smetnjama koja je danas na dnevnom redu Skupštine tog grada.

- Ovom Odlukom uslovljavaju se roditelji da dete ne sme da pohađa ni predškolske ustanove ni školu, pa ni boravak, da bi dobili finansijsku pomoć Grada. Dakle, finansijsku pomoć mogu da dobiju samo ako se potpuno isključe iz društva. To se kosi sa svim zakonima i svim deklaracijama o pravima deteta koje je naša država ikada potpisala - istakla je takođe prisutna narodna poslanica, Irena Živković.

U amandmanu navodimo da predložena finansijska pomoć ne sme biti u sukobu niti poništavati postojeće usluge socijalne zaštite koje dete i roditelj već koriste, jer se radi o različitim kategorijama.

- Umesto da unapredimo postojeće usluge socijalne zaštite za decu sa smetnjama, vlast predlaže da ih zatvorimo u četiri zida za 50.000 dinara? Ovo je ne samo suprotno zakonima, već i nečovečno. Pravo na ovu pomoć treba da imaju svi roditelji dece koja zahtevaju celodnevnu negu, što smo i naveli u našem amandmanu koji je danas odbijen - zaključila je Živković.

Odbornica Stranke slobode i pravde, Tatjana Stevanović, izjavila je da je njihova odbornička grupa podržala Odluku o finansijskoj podršci kako bi bar neko dete sa smetnjama dobilo pomoć, ali je apelovala na gospodina Nedimovića da prestane poistovećivati ovu Odluku sa Zakonom roditelj-negovatelj koji SSP predlaže godinama, jer to nije isto. Našim zakonskim predlogom dodajemo finansijsku podršku na već postojeće pomoći, dok on predlaže oduzimanje prava koja smo godinama izborili za decu sa smetnjama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati