Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 08. 2024. 06:52 25

Posle odlaska direktora CIA: Vučić hitno na sastanku sa Harčenkom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se oduvek otvoreno hvalio time da sedi na više stolica. Uticaj istočnog bloka na zvanični Beograd nije pod znakom pitanja. U protekle dve godine Vučić nije uveo sankcije Rusiji, ali je podržao teritorijalni integritet Ukrajine i nije priznao aneksiju Krima i Donbasa. Naši predstavnici u UN povremeno glasaju za rezolucije koje osuđuju rusku agresiju. Dolazak direktora CIA u Srbiju jeste jedna vrsta pritiska na Vučića, koga Vašington sada podseća i da je pomalo i po potrebi i američki igrač, ali će zbog toga morati da učini i neke ustupke.

Tokom godina na čelu države i Vlade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić načelno se zalaže za evropsku politiku i zapadne vrednosti. Međutim, uvek uz takve poruke ide i ona da istovremeno ne odustaju od bliske saradnje sa Istokom, pre svega Rusijom. Ustvari, nema tu ničeg novog. Radi se o obrascu koji se u rečniku obaveštajaca naziva ponašanje žrtve, a u savremenoj kulturi postoji još otkako se iz jajeta ispilio onaj animirani junak Kalimero, koji svaki put uzvikujući "pa, to je nepravda" zadobija simpatije publike. Međutim, Vučić je mnogo prefriganiji jer njemu uloga žrtve i kada biva sateran u ćošak ne pristaje.

Problemi na Balkanu idu na ruku Kremlju jer bi mogli da ometaju pažnju Sjedinjenih Država i Evrope od ruskog rata u Ukrajini. Najveća opasnost od konflikta je u BiH kroz Republiku Srpsku i na severu Kosova, tvrde izvori Direktno.rs. Tako da poseta prvog čoveka jedne moćne obaveštajne službe sa Zapada ovom prostoru, jasno ukazuje na to da imaju dovoljno informacija o ruskim naporima preko njenog satelita Srbije, da je ovaj deo Evrope u riziku od mogućeg konflikta.

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je imao otvoren i iskren razgovor sa ruskim ambasadorom u Beogradu Bocan-Harčenkom o svim temama od interesa za Srbiju i Rusiju, kao i o pozicijama Srbije u pogledu aktuelnih globalnih geopolitičkih kretanja.

- Ponovio sam zahvalnost Rusiji na doslednoj diplomatskoj podršci Rezoluciji 1244, kao jedinoj međunarodnoj garanciji za opstanak Srba na Kosovu - naveo je Vučić.

I sve to ne bi bilo čudno, da nešto manje od 24 časa pre toga, BIA nije ugostila direktora CIA-e Vilijama Barnsa, koji je u Beograd produžio nakon posete Sarajevu. Do odgovora koje traži javnost se nikako ne stiže, jer Vučić ima specijalni metod da blokira odgovore. Nema sumnje da je Vučić i ovom prilikom iz sveg srca napao Zapad zato što tamošnje vrednosti ne odgovaraju njegovim ideološko-političkim shvatanjima. Pride, on i njegovi neoradikali vole Rusiju i Putina (a i Kinu). I narod je uz Rusiju, a od naroda zavisi njegov rejting, što je Vučiću daleko najvažnije. Pa je ova vika oko CIA i njihovih zahteva, pokušaj vraćanja svoje poljuljane popularnosti.

Zanimljivo je da je na sastanku sastanku sa prvim čovekom CIA u Predsedništvu BiH prisustvovala i Željka Cvijanović, koja je na američkoj listi sankcionisanih osoba, zbog pretnji Dejtonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu. U Beogradu nije bilo Aleksandra Vulina. On, koji je dugogodišnji koalicioni partner vladajuće Srpske napredne stranke, poznat je po bliskim vezama sa Rusijom i njenim državnim rukovodstvom, ali je takođe i pod sankcijama SAD.

Vučiću je, kako navode naši izvori, posle posete CIA u načelu saopšteno da je još uvek ispod radara za neke teže konsekvence u diplomatskom smislu, ali da ne treba da ima nikakve iluzije. Tačnije, svi vrlo jasno vide i iz Brisela, i iz Berlina, i iz Vašingtona, Moskve i iz Pekinga, koju on igru pokušava da igra. I to poprilično nezgrapno. Pitanje je samo kome će prvom dosaditi. Prema istim izvorima, stvari u srpskoj politici još nisu "dodirnule dno" i došle do tako loše pozicije da bi mogle da krenu nabolje, već je Srbija sve bliža "stanju loše beskonačnosti".

- To je igranje na tankoj žici. Vučić će uvek davati rusofilske izjave, između ostalog i da bi potkupio svoje birače koji to vole. Tako sada režimski mediji pišu o suludoj zaveri CIA protiv njega i Srbije. Ali, ćutanje predsednika Srbije o poseti direktora CIA i njegov susret sa Harčenkom "kad mu vreme nije", znači da ruskim zvaničnicima otvoreno šalje poruku da "mora da pregovara sa Zapadom, ali su odnosi sa Rusijom prioritet" - tvrdi naš izvor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati