Društvo i ekonomija

D. Ljutić

22. 08. 2024. 21:15 13

Poseta šefa CIA Srbiji: Mnogo pitanja, a odgovori ni na vidiku

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns bio je u Beogradu. On je prvi šef CIA koji je došao na Balkan još od 2016. Samu informaciju da čelnik CIA dolazi u Srbiji, nije najavio niko iz vlasti. Na sajtovima Predsedništva i Vlade Srbije nije bilo zvaničnih najava susreta sa američkim zvaničnikom. Ipak, neuobičajeno je da se u javnosti takva poseta obelodani. Takvih poseta je u prošlosti uvek bilo, ali daleko od očiju javnosti. Možda i zbog toga što se sve najgore tajne o ovoj Srbiji već znaju.

Mnogo je pitanja, ali po svoj prilici - odgovora neće biti. Ta pitanja se ne postavljaju da bi se na njih odgovaralo, jer odgovora zapravo nema. Nema ih ako znamo da se Vučićeva i naša stvarnost proizvodi u njegovom kabinetu. Besmisleno je pitati šta je istina ako je ona ukinuta.

Nema sumnje da se radi o nekom ozbiljnom problemu, jer direktor CIA retko odlazi u ovakve misije i to javno objavljuje. Na tim sastancima analiziraju se odnosi između zemalja i obaveštajnih agencija i detektuju se određeni prioriteti. I pred izbore, Vašington - administracija želi da se vrati na Balkan iz dva velika razloga. Prvo, jer region nije igrao po američkom diktatu u poslednjih dvadesetak godina, a Vašington veruje da je jedini put da Balkan krene napred da počne da radi ono što Amerika kaže. Drugo, Vašington je zainteresovan za Balkan jer su tu Rusi.

Bernsov domaćin je, navodno, Bezbednosno-informativna agencija (BIA), na čijem je čelu Vladimir Orlić.  Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš kazao je za N1 da je dolazak Bernsa u Beograd "uzvratna poseta", ali i sa ciljem da se "Beogradu kaže da pripazi na ono šta se radi u Banjaluci".

- Zlobnici bi rekli da je Bernsov dolazak uzvratna poseta, (direktor BIA Vladimir) Orlić je bio u tajnoj poseti pre mesec dana u Vašingtonu. On je tamo išao na skeniranje, otišao je tamo kao "bela lala", da vide šta mogu s njim da rade - kazao je Ponoš.

U situaciji velike napetosti i straha koje iz nekih razloga stvara vlast, gotovo u isto vreme kad i CIA, i NATO je bio u srpskoj prestonici. Naime, pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Boris Ruge izjavio je da "NATO očekuje pomoć Srbije za utvrđivanje potpune odgovornosti za nasilje na Kosovu u maju i septembru 2023. godine". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je tokom sastanka s pomoćnikom generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku izrazio veliku zabrinutost zbog "tendencije usložnjavanja situacije uprkos svim nastojanjima Beograda da otvorena pitanja vrati u okvire dijaloga".

Međutim, za razliku od pomoćnika generalnog sekretara NATO, prvi operativac CIA je bio jasan. Da se Banjska reši i uhapsi Milan Radoičić. CIA gubi strpljenje i ne želi nove sukobe na Kosovu, a predsednik Srbije se, po analitičarima ove moćne tajne službe, sam zakopao u lažima. Naime, nekoliko dana nakon što je Radoičić pušten posle hapšenja, Vučić je izjavio da ne može da izruči Radoičića Prištini, jer Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova. Istovremeno Vučić je rekao da mu je on "blizak saveznik, ali ne i prijatelj".

- Sam je priznao, nije bilo potrebe da čujete bilo koga drugog, čovek je došao i rekao "ja sam to uradio" i ponudio sebe - rekao je tada Vučić.

CIA očekuje da se to što pre okonča, ali i objašnjenje za još jednu priču. Šta je istina o vršljanju stranih špijuna koji ruše Vučića, i to svi sa zapada i iz Amerike.

Doskorašnji direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin izjavio je da "u okruženju predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima ljudi koji rade za Centralnu informativnu agenciju (CIA) i on to zna", preciziravši: "u državnom" okruženju. Bio je u poziciji da upozorava javnost, a i šefa koji je i sam opčinjen špijunima i njihovim tajnama, da je Beograd pun agenata stranih službi. I to uglavnom sa Zapada.

Nakon teksta objavljenog u Njujork Tajmsu, u kojem se, između ostalog, govori o povezanosti države sa klanom Veljka Belivuka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je razumeo poruku koja po njegovom razumevanju glasi - "CIA te sprema, CIA te gleda". Ovih dana irski novinar Čej Bous napisao je na društvenoj mreži X da je "CIA fokusirana na organizovanje obojene revolucije i rušenje legitimno izabrane vlasti u Srbiji". Režimski mediji su to jedva dočekali. CIA traži odgovore i na to.

A što se tiče Milorada Dodika, CIA je u martu ove godine, u svom godišnjem izveštaju o pretnjama širom sveta, u delu koji se tiče BiH apostrofirala ime Milorada Dodika. Vučiću bi to trebalo da bude dovoljno upozorenje. I priče da Berns nije dovoljno upućen u zbivanja na Balkanu padaju u vodu. Prema pojedinim navodima, on je desetak godina bio zadužen za zbivanja na Balkanu, period pred raspad Jugoslavije i godine posle.

Vučićevi kerberi nisu smeli još da ga napadnu. Vlast sada ima preča posla. Da se održi na vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati