Društvo i ekonomija

D. Ljutić

19. 08. 2024. 07:02 38

Vučić već ODREDIO MINIMALAC: Dosta je 52.000 dinara, PA ŠTA?

Minimalna potrošačka korpa ne pokazuje koliki su potrebni troškovi života jedne porodice, već pokazuje koliko troše najsiromašniji u našem društvu. Ipak, Aleksandar Vučić smatra da je zaposlenima koji žive od najniže zarade dovoljno da se minimalac sa sadašnjih 47.000 dinara poveća na 51.000 ili 52.000 dinara. Poslednja proračunata visina iznosa minimalne potrošačke korpe za april tekuće godine je bila 53.000 dinara. U slučaju da se ponovo usvoji "predlog“ predsednika, minimalac i dalje neće moći da pokrije ni minimalnu potrošačku korpu.

SNS je stranka koja sebe sve više vidi kao staratelja žitelja Srbije, a žitelje Srbije, naravno, kao nesposobne da brinu sami o sebi. Minimalna zarada u Srbiji u ovoj godini je oko 47.000 dinara, a predlog Saveza samostalnih sindikata Srbije je da u narednoj godini iznosi 61.858 dinara.

U četvrtak je održan prvi sastanak za utvrđivanje minimalne cene rada, kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i Unije poslodavaca Srbije. Pošto su očekivanja isuviše različita, planirano je da se pregovori nastave 19. avgusta. Izvršni sekretar UGS "Nezavisnost" i član pregovaračkog tima Miloš Miljković kaže za medije da su predstavnici države na sastanak izašli samo sa parametrima i analizama na kojima će temeljiti svoj predlog, ali da nisu izneli konkretnu cifru.

- Mi za sada imamo samo izjave predsednika (Aleksandra Vučića) koji je rekao 52.000 dinara, ali zvanično na sastanku nismo dobili konkretne predloge koliko bi to povećanje naredne godine trebalo da bude - kaže Miljković.

U 2023. godini sindikati su, zbog visoke inflacije, tražili da se minimalna zarada poveća dva puta u toku godine. Međutim, njihov predlog je odbijen. Iz Ministarstva finansija su tada dali objašnjenje da zbog godišnje inflacije nema razloga da se minimalna cena rada povećava dva puta. I pre nego što su počeli pregovori u okviru Socijalno-ekonomskog saveta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio kolika će biti minimalna zarada za narednu godinu.Otuda je ona puna paradoksa, jer najsiromašniji nemaju ni izdaleka dovoljno sredstava za normalan život. Svaka nada da se ne može dalje, gore i besramnije od onoga što je već urađeno, nestaje pred saznanjem da je dno u Srbiji dublje od najvećeg straha. U svetu, burni protesti nastaju zbog simboličnih poskupljenja nekog omiljenog peciva, na primer. Kod nas kao da se mazohistički uživa u socijalnom ropstvu. Navikavamo se na loše stvari koje nam se dešavaju, problem je što više ne znamo šta su nam potrebe. 

Zbog toga, probajte da zavirite u svoj frižider, pa zatim zamislite kako mogu da izgledaju frižideri Jorgovanke Tabaković, Ane Brnabić, Siniše Malog, Aleksandra Martinovića... Kako smo onda došli u poziciju da nam se puni glava o tome da nikada nismo živeli bolje i da se razvijamo brže od svih? Kako uopšte tako nešto može da nam zvuči logično? Vučić je svojevremeno u Jutarnjem programu na Pinku tokom gostovanja izneo jedan detalj iz privatnog života. Naime, naveo je da su mu omiljena hrana punjene lignje. Bilo je to 2018. Sad je verovatno politički prihvatljivije da to bude neko narodsko jelo. Jug Srbije i lignje nikako ne idu zajedno.I kada se ne bude došlo do dogovora, kao i uvek do sada, Vlada će prihvatiti cifru koju je predsednik rekao. Vladi je nepotrebno da to obrazloži bilo kojim od faktora koji prema Zakonu o radu utiču na minimalnu cenu rada. Zašto bi se zamarali poštovanjem zakona, kada je predsednik rekao da je to dobro rešenje? 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati