Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

15. 08. 2024. 13:45 56

Tabaković prima 649.000 mesečno, a zabrinuta je za "strane plaćenike"

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izrazila je svoj stav po pitanju iskopavanja litijuma, ističući da je to šansa koju Srbija ne sme da propusti.

Ukazala je da u taj projekat ne treba da se uđe bez analize i profesionalne časti. Ipak, ističe da je litijum šansa jer će "doprineti rastu bruto domaćeg proizvoda značajno".

Ona je navela i da ima saznanja da mnogi vode računa kako da se Srbija sputa "da ne raste ovako kako raste".

- Preko finansijskih tokova se sve vidi. Brine me što jedan broj ljudi vešto manipuliše strahom od litijuma umesto da se predstave pravi podaci, a pravi podaci su da blizu stotinu miliona evra ulazi u ovu državu za obuku onih koji treba da promene kritičku svest i nauče da se bore protiv aktuelnih režima - navela je Jorgovanka Tabaković.

Navela je i da u Nišu određene organizacije pozivaju mlade da za 13.000 dinara naknade pričaju "kako da se razvija kritička svest i bori protiv aktuelne vlasti".

Guvernerka "zna koliko rizikuje" kada govori to što govori, jer je doživela 2000. godinu "kada je sa šest miliona dolara Starateljskog fonda Svetske banke promenjena vlast, a ne izbornim rezultatom".

Vodeći se time da se "preko finansijskih tokova sve vidi", poznato je koliko zarađuje Tabaković. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Tabaković od 2012. godine prima jednu platu, ali je to dobra plata.

Poslednje promene u imovinskoj karti su iz maja 2022. godine i tu se navodi da Tabaković, kao guvernerka, mesečno prima čak 649.247 dinara. Od 2012. do 2020. plata joj nije značajno rasla, ali je između 2020. i 2022. zabeležila skok od skoro 80.000 dinara.

Tabaković je u svom poslednjem imovinskom izveštaju mogla da se pohvali i novim automobilom. U pitanju je "Land Rover - range rover evoque" proizveden 2021. godine.

Pre nego što je postala guvernerka 2012. godine, Tabaković je u izveštaju o imovini navela da je suvlasnica četvorosobnog stana, te da je osnov sticanja otkup dve trećine stana. Po stupanju na dužnost guvernerke, tog stana nije bilo među njenom imovinom.

Nekretnina nije bilo sve do 2020. godine, kada se navodi da je kupila četvorosoban od 134 kvadratna metra, i da je ona stopostotna vlasnica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 56

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati