Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

09. 08. 2024. 12:31 0

Fiskalne kase u nekim trgovinama prestale da rade

Fiskalne kase u pojedinim trgovinskim objektima ne rade, zbog čega je promet obustavljen, prijavili su nam građani. Kako je objasnio proizvođač softvera za fiskalne kase, problem je softverski i lako rešiv, ali je pitanje da li su zaposleni u maloprodajnim objektima obučeni da to urade.

Proizvođači softvera za fiskalne kase objasnili su da kase rade na virtual ili lokal sistemu, s tim što su sve obavezne da imaju lokal sistem.

One koje su na virtualu u realnom vremenu šalju podatke Poreskoj upravi, dok one na lokalu kupcima odmah izdaju fiskalni račun, dok Poresku o transakciji mogu da obaveste u roku od pet dana.

Problem je nastao zbog toga što je virutal sistem na nekim mestima još juče prestao da radi, a prodavci nisu znali da mogu da pređu na lokal ili nisu znali kako to da urade.

- Na terenu je situacija takva da radnici koji rade ne umeju to da aktiviraju. To je procedura koja nije baš uobičajena, jer su do sada serveri tih fiskalnih kasa poprilično dobro radili, nismo imali problema - rekao je za N1 jedan proizvođač softvera za kase.

On dodaje da se juče nešto desilo, za sada ne zna šta, ali da su kase popodne proradile. Dodaje da je moguće da je i danas bilo problema.

- Dešava se problem, nije ništa strašno. Moraju da pređu na lokal, na LPFR, a radnici nisu navikli. Ako se dve i po godine nije dešavao problem, radnici koji rade pitanje je da li su obučeni da li znaju - napominje sagovornik N1.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati