Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 08. 2024. 08:53 5

"Ministarstvo pritiska medicinske radnike da povuku svoje potpise protiv rudarenja litijuma"

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da su odmah nakon objavljivanja apela javnosti sa listom potpisa zdravstvenih radnika iz Gornjeg Milanovca protiv štetnog rudarenja litijuma usledili pritisci iz Ministarstva zdravlja da se potpisi povuku.

Oko sto medicinskih radnika iz Gornjeg Milanovca u četvrtak je dalo podršku borbi protiv rudarenja litijuma i bora u Srbiji, navodeći da bi to ostavilo nesagledive posledice po život i zdravlje ljudi. Naglasili su da njihov postupak „nije pitanje politike nego pitanje opstanka”.

SEOS je u saopštenju ocenio da Vlada Srbije „u ovim časnim predstavnicima lekarskog poziva očigledno vidi prepreku za sprovođenje svojih planova, koju treba na neki način ukloniti”, navodeći da su zbog toga usledila ućutkivanja, ucene, pretnje.

SEOS je pozivao sve zdravstvene radnike koji „drže do svog poziva, do radne etike, do Hipokratove zakletve i do zdravlja stanovnika Srbije” da stanu rame uz rame sa svojim kolegama iz Gornjeg Milanovca, da se „svojim znanjem, zvanjem i dostojanstvom usprotive uništavanju zdravlja i života ljudi u celoj zemlji” i da ne dozvole da se na ovaj način tretira najplemenitija ljudska delatnost.

Zdravstveni radnici iz Gornjeg Milanovca istakli su u apelu javnosti da osećaju potrebu da izraze mišljenje o posledicama koje će izazvati rudnici litijuma i bora, ukoliko budu otvoreni u Pranjanima ili i u bilo kom delu Srbije.

Oni su tom prilikom podsetili da je Srbija zvanično prva u Evropi po smrtnosti od zagađenja, a među prvima po smrtnosti od karcinoma i da zbog toga smatraju da bi „izlaganje isparenjima sumporne kiseline dovelo do nesagledivih posledica po zdravlje ljudi”.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati