Društvo i ekonomija

[ Izvor: Cenzolovka ]

25. 07. 2024. 19:33 1

Evropska komisija brine za BEZBEDNOST NOVINARA u Srbiji

REM obnovio nacionalne dozvole televizijama koje krše zakon, ubistvo Slavka Ćuruvije posle 25 godina ostalo nekažnjeno, beleži se rast napada na novinare i zlonamernih tužbi od strane funkcionera, navodi se u Izveštaju Evropske komisije o vladavini prava, u kome se izražava zabrinutost za medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji.

Medijsko zakonodavstvo izmenjeno je 2023. godine kako bi bilo usklađeno sa pravnim tekovinama Evropske unije i evropskim standardima. Međutim, potrebne su dodatne izmene za potpuno usklađivanje, kaže se u najnovijem objavljenom Izveštaju Evropske komisije za 2024. godinu, u delu pod naslovom "Medijski pluralizam i medijske slobode”, prenosi Cenzolovka.

- Regulatorno telo za elektronske medije ne koristi u potpunosti svoj mandat da zaštiti medijski pluralizam i profesionalne standarde, a takođe postoje ozbiljne zabrinutosti u vezi sa njegovom nezavisnošću - navodi Evropska komisija, koja podseća da je REM obnovio dozvole za nacionalnu pokrivenost za četiri komercijalne televizije (Pink, Hepi, Prva i B92, prim.nov.) 2022. godine uprkos tome što su dobili upozorenja od Regulatora zbog kršenja zakona, a pojedini kanali su nastavili da krše pravila i u 2023.

Kaže se i da je REM u avgustu 2022. godine objavio poziv za dodelu pete nacionalne dozvole, koja još uvek nije dodeljena u roku objavljenom u pozivu, bez odgovarajućeg opravdanja za kašnjenje. Zakon o elektronskim medijima je, prema EK, ojačao regulatorne kompetencije REM-a, dajući mu mogućnost da izrekne finansijske kazne, što još uvek nije korišćeno.

- Pre usvajanja novog Zakona o javnom informisanju i medijima u oktobru 2023. godine, štampani mediji koji su najviše kršili Kodeks novinara, koje je zabeležio Savet za štampu, nisu bili isključeni iz dobijanja novca iz budžeta preko projektnog sufinansiranja, posebno na lokalnom nivou. Efikasno sprovođenje novih zakonskih odredbi (koje se odnose i na zabranu dodele novca onima koji krše etički kodeks) moraće da bude praćeno -  navodi se u Izveštaju.

Ukazuje se i da se organizacije civilnog društva koje prate pitanja demokratije i vladavine prava, žale na pristrasno izveštavanje javnog servisa u korist vlade. EK je zabrinuta za bezbednost novinara u Srbiji, kao i zbog sve većih pritisaka putem zlonamernih (SLAPP) tužbi.

- Slučajevi verbalnih napada, kampanja blaćenja, pretnji i nasilja nad novinarima nastavljeni su i na nacionalnom i lokalnom nivou, uključujući verbalno i fizičko nasilje nad novinarkama. Udruženja novinara zabeležila su porast ukupnog broja prijavljenih napada u 2023. godini (183, prema 137 u 2022) - kaže se u Izveštaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati