Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

24. 07. 2024. 20:53 0

Zašto Srbije NEMA u Svetskoj trgovinskoj organizaciji?

Uprkos tome što je Srbija pre gotovo dve decenije počela pregovare da postane članica Svetske trgovinske organizacije (STO), ne deluje da je blizu pristupanja ovoj organizaciji. Razlozi za to su brojni - od geopolitičkih faktora do političkih odluka u samoj zemlji.

Jedna od ključnih prepreka za članstvo je regulacija trgovine genetski modifikovanim organizmima (GMO), ali i bilateralni pregovori sa Ukrajinom, Rusijom, Brazilom i Sjedinjenim Američkim Državama, piše NIN.

Sve je počelo krajem 2004. kada je naša zemlja započela samostalne pregovore o članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji  podnošenjem zvaničnog zahteva za prijem, da bi početkom naredne godine Generalni savet STO osnovao Radnu grupu za Srbiju i započeo čitav proces. Nakon toga, nizale su se prepreke. Poslednja informacija na ovu temu došla je prošle nedelje, kada je najavljeno da će Privredna komora Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova formirati mešovitu radnu grupu koja će raditi na stvaranju preduslova za učlanjenje Srbije u STO. To je dogovoreno na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, i Marka Đurića, ministra spoljnih poslova Srbije.

- Dogovorili smo zajedničke aktivnosti PKS i Ministarstva za naredni period, da radimo na uspostavljanju spoljnotrgovinskih predstavništava u svetu, a cilju internacionalizacije naše privrede i stvaranja novih poslovnih mogućnosti za domaće kompanije - ekao je Čadež.

Svetska trgovinska organizacija, inače, predstavlja naslednicu nekadašnjeg Opšteg sporazuma o carinama i trgovini (GATT), koji je bio na snazi od 1947. do 1995. godine, kada je institucionalizovan u Svetsku trgovinsku organizaciju, pod čijim okriljem se danas odvija oko 98 odsto svetske trgovine. Ono zbog čega je članstvo u ovoj organizaciji prevashodno važno jeste omogućavanje liberalizacije trgovine kroz smanjenje ili ukidanje različitih carinskih i necarinskih barijera u trgovini.

Pored toga, što rešava trgovinske sporove, nudi tehničku i ekspertsku pomoć u razvoju trgovinskih politika svojih članica. Danas okuplja 164 države i carinske teritorije, a jedine evropske zemlje koje nisu članice su Srbija, Bosna i Hercegovina i Belorusija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Progutao žeton

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati