Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 07. 2024. 19:11 24

SNS-u je bitan samo LITIJUM: Kako Vučić KUPUJE podršku Evropske unije

Memorandum Evropske unije i Srbije o strateškim sirovinama je potpisan. Vlast u Beogradu sada koristi litijum kao novi način kupovanja podrške EU. Namera je jasna, ako to prođe, onda će proći bilo šta, i Aleksandar Vučić može da se proglasi za doživotnog vladara. Stanovništvo se uostalom već preko režimskih medija konstantno truje na dnevnoj bazi. Spoljna politika kao i cela država zarobljeni su od strane predsednika i njegova partije i isključivo služe interesima te klike koja je na vlasti.

Očigledna je namera da se uz izrazito antizapadni narativ domaćoj publici servira prijateljstvo sa Kinom i Rusijom, dok se iza zatvorenih vrata nastavlja dodvoravanje Zapadu. Jedini cilj Vučićeve spoljne politike je ostanak na vlasti. Zašto Brisel ne reaguje na gotovo dvakodnevne represije Vučićevog režima prema narodu? Pravi odgovor na to pitanje jeste da ih to ne zanima previše, već im je najvažnije da se Srbija ponaša na način koji je u interesu Evropske unije, a to je sada litijum.

U potezima Beograda nema ni tragova principijelne spoljne politike utemeljene na vrednostima - svi potezi su u funkciji očuvanja vlasti. To je svima jasno, ali Brisel očigledno ima toleranciju prema toj politici. Posle najave o iskopavanju litijuma, stvari postaju jasnije. Brisel ne samo da nije kritički reagovao na sastav nove vlade Srbije u kojoj su potpredsednik i jedan ministar pod američkim sankcijama, nego je čak i pozdravio njeno formiranje. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel upućuje čestitku novoj vladi i kaže da se raduje saradnji s njom. 

Evropska unija planirala fond od šest milijardi evra za Zapadni Balkan i značajan deo te sume trebalo bi da pripadne Srbiji kao najvećoj zemlji na Zapadnom Balkanu. Otprilike bi oko dve milijarde moglo da bude namenjeno Srbiji. Tu i dolazimo do pomenutog određenog uslovljavanja (čitaj: litijum). U vremenu kad velika većina građana Srbije očekuje obećani ekonomski prosperitet, potpuno okretanje leđa Zapadu i gubitak novca koji stiže iz Evropske unije proizvelo bi političke posledice za ovdašnji režim. Vučić u ovom trenutku nema izbora jer dve milijarde neće stići iz Kine i Rusije. 

Obustavljanje investicija EU bilo bi pogubno, i to vlast u Srbiji jako dobro zna. Ali, to očigledno zna samo mali broj građana Srbije. Zato agresivan nastup vlasti pokazuje da Vučić već ima neke čvrste obaveze prema inostranim kompanijama. Spreman je da zbog tih dilova ide na masovnu primenu represije. Sada je na redu litijum, kako bi se autoritarizam u Srbiji podigao na viši nivo. Nesumnjivo je takođe da se vlast ovoga puta daleko ozbiljnije priprema za otpor i narodne proteste. Visoki zvaničnici vlasti sada već otvoreno prete aktivistima i opoziciji rečima da se slučaj litijum neće rešavati na ulici i da će biti sprečen svaki pokušaj blokiranja puteva i pruga u Srbiji. 

Brisel će tolerisati Vučićevo sedenje na dve stolice sve dok ne bude shvatio ono što je većini u Srbiji prilično jasno, da se iza spoljašnje, kratkoročne stabilnosti krije nestabilnost na duge staze i dok ne bude shvatio da bilo koja politička alternativa u Srbiji nije gora od vladajuće koalicije. Političari iz Bundestaga uglavnom upozoravaju da ne bi smelo da bude popuštanja Vučiću. Nemački privrednici to vide kao šansu. U intervjuu za nemački dnevnik "Handelsblat“ Vučić je rekao da Kina neće imati pristupa srpskom litijumu.

- Mi smo lojalni Evropi - poručio je predsednik Srbije.

Neprikladni pritisak na pravosuđe, rasprostranjena korupcija, pretnje, zastrašivanje i nasilje nad novinarima, i "ograničeni napredak" u borbi protiv organizovanog kriminala, beleže se u  izveštaju Evropske komisije za poglavlja 23 i 24. Stvari se očigledno i tu menjaju.

- Ambasadore, duboko smo šokirani i uvređeni Vašom poslednjom izjavom datom tokom sastanka sa ministarkom pravde Republike Srbije, Majom Popović. U Vašem javnom saopštenju ste podvukli "značajne napore Srbije u unapređenju reforme pravosuđa, kao i anti-korupcijske napore i potiskivanje organizovanog kriminala". Ne uspevamo da sa Vama delimo Vaš očigledno zamagljen pogled i pitamo se o čemu u stvari govorite? - naveo je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović u otvorenom pismu šefu misije OEBS u Srbiji Janu Bratuu.

Dakle, Vučićev plan može da krene.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati