Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

24. 07. 2024. 07:58 3

Šta SZO kaže o kopanju litijuma

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji povodom iskopavanja litijuma navodi da njegov uticaj na zdravlje zavisi od više faktora, odnosno da u velikoj meri zavisi od procesa putem kojih se litijum kopa i ekstrahuje.

Uticaj na zdravlje takođe može da u velikoj meri zavisi od konkretnih karakteristika životne sredine na mestu gde se eksploatacija odvija, a u te karakteristike spadaju i prirodni resursi kao što su voda i biodiverzitet.

- U krajnjoj liniji, svako iskopavanje rude ima direktni ili indirektni uticaj na zdravlje i postoje međunarodno priznate dobre prakse i preporuke za minimizovanje ove vrste uticaja - objašnjavaju iz Kancelarije SZO.

Naglašavaju da su od ključne važnosti podrobne procene uticaja, kao što su i jasna i transparentna komunikacija i angažovanje zajednica koje trpe ovaj uticaj i civilnog društva kako bi se izgradilo poverenje i osiguralo da su svi aspekti određenog projekta dobro shvaćeni i uzeti u obzir tokom svih faza projekta.

- Postoje dobro utemeljeni nacionalni i međunarodni okviri u koje spadaju i oni koje su Države članice razvile i usvojile kroz UN forume kako bi se njima rukovodio i podržao ovakav posao - dodaju iz Kancelarije SZO.

Podsećamo, dve godine nakon odluke Vlade da se projekat Jadar ukine, Ustavni sud je doneo odluku kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Uredba je, kako je ocenio taj sud, doneta na način koji nije u saglasnosti sa Članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Četiri dana nakon toga, vlada je ponovo usvojila uredbu o iskopavanju litijuma.

Tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca potpisan je Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Memorandum su u Palati Srbija potpisali ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati