Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

23. 07. 2024. 17:08 3

Firma EXPO se iz državnog objekta preselila u luks naselje: Kakva je tu uloga advokata Siniše Malog

Firma "EXPO 2027", koja je osnovana da rukovodi realizacijom specijalizovane međunarodne izložbe istog imena, preselila je sedište iz zgrade u državnom vlasništvu u privatni objekat u luksuznom naselju na Kalemegdanu, gde se nalazi niz firmi povezanih sa Igorom Isailovićem, advokatom ministra finansija Siniše Malog. Interesantno je da je zahtev za ovom promenom u ime same firme "EXPO 2027" podneo upravo Isailović, koji je takođe povezan i sa kompanijom u čije se prostorije "EXPO" useljava.

U rešenju objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da je 22. jula ove godine usvojeno rešenje o promeni adrese preduzeća "EXPO 2027" doo iz Kralja Milana 5 u Bulevara vojvode Bojovića 6. U pitanju je luksuzno naselje kod Kalemegdana, poznato i kao "K distrikt".

Registraciona prijava za promenu ovih podataka u registru APR podneta je ni manje ni više nego preko Igora Isailovića, advokata poznatog po vrlo bliskim vezama sa ministrom Sinišom Malim i nekadašnjom premijerkom, a sadašnjom predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.

To nije čudno jer je Isailoviću u maju ove godine dodeljen posao pružanja advokatskih usluga upravo firmi "EXPO 2027".

Iz državne zgrade u privatnu

Međutim, čudno je zašto se uopšte sedište firme "EXPO 2027", koja je u državnom vlasništvu i koju je Vlada Srbije osnovala za realizaciju projekata povezanih sa istoimenom međunarodnom izložbom, seli iz zgrade u Kralja Milana 5, koja je u vlasništvu države Srbije u objekat koji je u privatnom vlasništvu.

Iz kompanije "EXPO 2027" nisu odgovorili na pitanja Nova.rs zašto se uopšte seli sedište državne firme iz državnog objekta, u privatni prostor u luksuznom poslovno-stambenom objektu na Kalemegdanu, kao ni da li su i koliko plaćali dosadašnji zakup u Kralja Milana 5 i koliko će plaćati zakup u čuvenom "K-distriktu".

Druga neobična stvar u celoj ovoj poslovnoj kombinaciji je to što Isailović, koji u ime "EXPO 2027" traži promenu adrese, povezivan na različite načine sa firmom od koje državni "EXPO 2027" iznajmljuje prostor.

Isailović se ranije u više slučajeva pojavljivao i kao pravni zastupnik više povezanih kompanija sa zajedničkim imenom Marera.

Naime, vlasnik poslovnog objekta u Bulevaru vojvode Bojovića 6 gde se preselio "EXPO 2027" je kompanija "MPP Kalemegdan biznis centar", koja je u stopostotnom vlasništvu kompanije "Marera propreties".

Isailović i sve firme "Marera"

U dokumentima firmi iz porodice "Marera" u Agenciji za privredne registre u određenim prijavama za registraciju ili promenu pojedinih podataka više puta se pojavljivalo Isailovićevo ime.

Kako je već bilo reči, "Marera properties" je 2020. kupila zgradu Beograđanke, preko svoje ćerke firme MPP New Project za 16,5 miliona evra. U martu 2021. godine MPP New Project menja ime u MPP Palata Beograd, a prijavu za tu promenu u registru podneo je takođe Igor Isailović.

U februaru 2021. godine njihova druga kćerka firma MPP Bigz kupila je zdanje nekada čuvene izdavačke kuće u blizini Beogradskog sajma. MPP Bigz je, kao i MPP Palata Beograd, takođe, na adresi Bulevar vojvode Bojovića 6-8.

Majka firma oba ova preduzeća, "Marera properties", osnovana je još 2009. godine, ali pod ovim imenom funkcioniše od 2016. godine. Tada 100 odsto vlasništva kompanije preuzima "Marera holdings limited", ali ubrzo vlasništvo i to svih sto odsto firme prelazi na "Omega group enterprises" sa Devičanskih ostrva. Međutim, 2018. godine vlasništvo se sa tih egzotičnih ostrva opet vraća na Kipar i Nikoziju, kada ga preuzima "Marera real estates limited".

Ta kompanija je i danas, prema APR, vlasnik beogradske "Marera properties".

Naravno, podnosilac prijave "Marera propreties" iz 2019. godine za prijavu sedišta firme na adresi Bulevar Vojvode Bojovića 6-8 je Igor Isailović.

Isailović je obavljao poslove i za kompanije u vlasništvu Zvonka Veselinovića i njegove porodice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati