Društvo i ekonomija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

23. 07. 2024. 11:59 0

Koje države imaju PUNO ZLATA i gde je tu Srbija?

Zlato je uvek predstavljai simbol bogatstva, ali i sredstvo plaćanja. Od 1870-ih do 1971. godine zlato je bilo temelj svetskog monetarnog sistema, izuzetan period između dva svetska rata. Stoga ne čudi što se i danas na zlato gleda kao na osnov finansijske stabilnosti države, iako se njegova uloga korenito promenila u poslednjih pedeset godina.

Hrvatska, kao jedna od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, dobila je deo zlata od zajedničke države. Tačnije, Hrvatska narodna banka (HNB) dobila je deo zlata Narodne banke FNRJ. Aprila 2001. godine postignut je sporazum o podeli dela imovine bivše SFRJ, deponovane u Banci za međunarodna poravnanja u Bazelu (BIS). Hrvatska je postala vlasnik 13 tona zlata, koje je tada vredelo 115 miliona dolara, nešto više od 270 dolara po unci, navodi Telegraf. rs.To zlato prodala je HNB, a u novembru 2005. još nekoliko tona po ceni od 496 dolara za uncu. Tako je Hrvatska ostala bez zlata do 2023. godine, kada je HNB kupio 1,75 metričkih tona zlata ukupne vrednosti 96 miliona evra. Danas većina centralnih banaka zemalja sveta ima zlatne rezerve, iako samo u nekolicini zlato čini najveći deo deviznih rezervi. U stvari, većina centralnih banaka većinu svojih deviznih rezervi drži u dolarima, a ne u zlatu.  Postoje izuzeci. Turska ima sve svoje devizne rezerve u vidu zlata, Venecuela 82 odsto deviznih rezervi, Bolivija 83 odsto itd. SAD, kao država koja kontroliše dolar i ne može da drži devizne rezerve u svojoj valuti, drži 71 odsto deviznih rezervi, procenat svojih rezervi u zlatu.

Srbija, koja je u medijskom i političkom prostoru Hrvatske cenjena kao zemlja koja se oslanja na zlato, ima 40 tona zlata, što čini samo 11 odsto deviznih rezervi. Najviše je u evrima jer Narodna banka Srbije mora da održava kurs dinara prema evru.  Jugoslavija je, na primer, imala 55 tona zlata i tokom svoje istorije imala je velike probleme sa dinarom, koje su karakterisale česte devalvacije, visoka inflacija (sa kojom je Jugoslavija uvek imala problema, a problem je eskalirao 80-ih godina), dvojni devizni kurs i deficit deviza za uvoz (nestašica).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati