Društvo i ekonomija

D. Ljutić

19. 07. 2024. 20:37 5

Kome je vruće DA RODI u leto, NEKA ČEKA zimu: I zdravstvo pod SNS srlja u PROPAST

Novi ministar zdravlja Zlatibor Lončar bio je na pauzi od ministrovanja nešto duže od godinu i po dana, dok ga je na tom mestu “menjala” Danica Grujičić. Nije mali broj onih koji su sigurni da je imenovanje Lončara, po treći put, na čelno mesto srpske medicine, srljanje u konačnu propast i kraj državnog zdravstva u našoj zemlji.

Veoma retko ćete sresti trudnicu koja ne zna kada joj je tačan termin porođaja. Jedno od najčešćih pitanja koje svaka trudnica čuje i po nekoliko puta tokom trudnoće - "Kad vam je termin?". Svaka trudnica se fokusira na određen dan kada bi trebalo da se porodi, htela to ona ili ne. Već u ranoj trudnoći ona dobija datum kada će dete biti rođeno. Iako znaju i rečeno im je da je to samo okvirni datum, većina trudnica ipak obavlja sve pripreme vezane za vreme oko tog datuma.

E, ali u Srbiji je i to drugačije. Nakon što je javnost u Srbiji uznemirila vest o pokvarenim klimama u GAK Narodni front, zbog čega su se trudnice i porodilje na tropskim temperaturama danima borile za vazduh, ministar Lončar odlučio je da nam pokaže da nije sve tako crno, ali je zaboravio da prethodno stanje proveri na terenu, u praksi. Zato je predsednika Srbije bio blam "na tuđ račun" ( čitaj Lončarev), pa je izjavio da ga je "sramota da govori" o nedostatku klima uređaja u beogradskom porodilištu "Narodni front", kao i da će one biti ugrađene, kako kaže, mimo procedure. Jasno je da će uz klime još neko da se "ugradi" u ovaj još jedan humani posao Aleksandra Vučića.

Kad smo več kod računa, nedavno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da bi pacijentima trebalo dati račun nakon završenog lečenja, da bismo znali koliko to košta. Izostavio je, međutim, da to košta upravo građane Srbije, koji plaćaju zdravstveno osiguranje. A haos je napravljen, mulj se uzburkao, a ministar i njegova ekipa koja se najbolje snalazi u mulju, mogu biti zadovoljni. Naime, time je na trenutak prekinuta priča o masovnom egzodusu zdravstvenih radnika, o katastrofalnim uslovima u mnogim zdravstvenim ustanovama.Poznat, između ostalog i po tome da je za medije uvek bio nepristupačan, hirurga Lončara, upamtili smo po aferama i propustima u njegovoj nekadašnjoj ministarskoj zaostavštini. Brojne, do kraja nerasvetljene afere, izakulisni poslovi, a pre svega, sunovrat srpskog zdravstva, nisu bili prepreka da se "najpoznatiji lekar" SNS-a, vrati na omiljeni mu posao. I, krenulo mu je. U suštini, jedina strategija koja se do sada nazire jeste ideja da javno zdravstvo postane toliko nekonkurentno da se jednog dana ukine.

O ovoj sramoti, pre svega za zdravstveni sistem Srbije, resorna, ispodcenzusna ministarka za demografiju i brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski, ni praznim srbovanjem mije reagovala. Uostalom, ona će višim patriotskim razlozima opravdati bilo šta.

Država Srbija je odavno entitet koji se sastoji od grupe osoba koje imaju pristup resursima i novcu svih nas, a novcem ne raspolažu odgovorno i imaju najblaže rečeno čudnu hijerarhiju prioriteta, sve je preče od zdravstva i obrazovanja. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati