Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 07. 2024. 16:48 1

Lopandić: Kopanje litijuma nosi rizike po životnu sredinu

Potpredsednik Srbija centra prof. dr Duško Lopandić izjavio je da kopanje litijuma otvara pitanje opasnosti od zagađenja zemlje i vode kako u dolini Jadra, tako i šire.

- Osnovni problem je pitanje poverenja. Građani nemaju ni minimum poverenja kako u vlast tako u kompaniju koja je poznata po ugrožavanju životne sredine. Vlast je više puta davala lažna obećanja građanima, a najbolji primer je upravo projekat Jadar. Ustavni sud je ovde iskorišćen kao institucija koja se može aktivirati na dugme - rekao je Lopandić u emisiji N1 Studio Live.

On je istakao da, po pitanju litijuma, nedostaje stručni dijalog kao i da je pitanji koji stručnjaci su uključeni u ovu temu.

- Nemačka industrija ima interes za eksploataciju litijuma, iako sama Nemačka ima verovatno najveće kapacitete za korišćenje litijuma, a tamo se litijum ne kopa. Ovo je tema koja je goruća u celom svetu, posebno u kontekstu klimatskih promena.

Lopandić je napomenuo da je dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca u Srbiju povezan s potpisivanjem memoranduma o održivim sirovinama sa Evropskom komisijom, ali veruje da litijum neće biti jedina tema razgovora.

- Nemaćka industrija ima šire interese u Srbiji i regionu. Teme će verovatno biti i privredna saradnja i pitanje Kosova, odnosno problem tretmana Srba na Kosovu. Videćemo da li će i održani izbori biti tema.

Govoreći o Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u Londonu, Lopandić je istakao da ne očekuje konkretnu političku saradnju, ali smatra da su takvi skupovi bitni zbog poruka koje se tamo izreknu.

- Srbija ima specifičnu poziciju jer nije uvela sankcije Rusiji. Ipak, poslednjih meseci vidimo pomeranje Srbije u konkretnim potezima, poput susreta sa Zelenskim, posete njegove supruge Srbiji, ili ministra spoljnih poslova. Takođe, tu je i izvoz naoružanja i energetska pomoć, tako da je Srbija ceo jedan paket usmerila ka Ukrajini.

Lopandić je spoljnu politiku Srbije okarakterisao kao „sedenje na više stolica“.

- Imamo potpredsednika Vlade koji je otvoreno proruski i antizapadni, i koji je na listi sankcija SAD-a. Zavisno od situacije, vlast upućuje i različite poruke - zaključio je Lopandić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati