Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

19. 07. 2024. 07:08 3

Zemlja u Srbiji ZAGAĐENA na stotinama lokacija

Istraživanja domaćih i međunarodnih institucija, a jedno od njih, koje je deo projekta UN pod nazivom "Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem”, urađeno pre nekoliko godina, pokazalo je da i srpska zemlja nije više ono što je nekad bila. Razlog za to su teški metali kao i potencijalno kancerogena jedinjenja koja zagađuju na stotine lokacija širom Srbije.

Projekat je rađen u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Agencijom za zaštitu životne sredine, a nakon njega je urađena i publikacija "Ka dekontaminaciji zemljišta u Srbiji", koja počinje upravo citiranim stavom čuvenog biologa Vilsona. Taj citat i takav početak su logični jer je ustanovljeno da je zagađeno zemljište širom Srbije posledica rasta industrijske proizvodnje, ali i lošeg sistema za upravljanje otpadom, piše NIN.- Nakon četiri godine preliminarnih istraživanja i analize zemljišta na 32 moguća žarišta, izdvojeno je 14 napuštenih industrijskih lokacija koje su prioritetne za čišćenje i nalaze se u blizini 12 gradova širom Srbije, među kojima su Niš, Smederevo, Kraljevo, Kruševac, Šabac i drugi. Da bi se smanjio uticaj zagađenja na ekosistem i zdravlje ljudi i unapredio kvalitet zemljišta, neophodna su detaljnija ispitivanja i procene rizika za ostale potencijalno kontaminirane lokacije. Nakon toga trebalo bi sanirati ova i druga zagađena područja i zemljišta - navele su UN u svom istraživanju.

Zagađenje zemljišta u ovim područjima izazivaju teški metali kao što su cink, bakar, olovo, živa, i potvrđeno kancerogeni - hrom ili kadmijum. Ove materije se oslobađaju iz aktivnih industrijskih procesa ili su prisutne u nataloženom opasnom otpadu iz fabrika i industrijskih postrojenja. Ipak, to nisu jedina područja gde je zemljište zagađeno. Prema poslednjem ažuriranju katastra kontaminiranih lokacija, koji predstavlja skup relevantnih podataka o ugroženim, zagađenim i degradiranim zemljištima, na teritoriji Srbije je identifikovano i evidentirano 709 potencijalno kontaminiranih i kontaminiranih lokacija, od kojih je 557 registrovano, a 152 procenjene.Od 709 lokacija, 478 treba dalje istraživati, dok je na 103 lokacije istraživanje u toku. Ukupno 41 lokacija je u procesu sanacije, dok su sanacija i rekultivacija obavljene na 52 lokacije.Tako ispitivanje kvaliteta zemljišta u Beogradu, Pančevu, Kruševcu, Čačku, Smederevu, Novom Pazaru i Surdulici pokazuju da su ova područja pod jakim ljudskim uticajem. Na ovim lokalitetima su metali evidentirani Ni, Cu, Cr, Zn, Cd, Pb, As i Hg. Tako, primera radi, rezultati na teritoriji Beograda pokazuju prekoračenje granične vrednosti za Zn, Cu, Ni, Cr i Hg u zoni prometnih saobraćajnica, izvorišta vodosnabdevanja, industrijskoj zoni, rekreacionoj zoni...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati