Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: RSE ]

15. 10. 2024. 14:57 7

Srbija otkupljuje zemljište u Surčinu za pola milliona evra po hektaru, a prethodno ga prodala Arapima za 4.700 evra

Država Srbija otkupljuje zemljište u predgrađu Beograda za izgradnju EXPO-a za pola miliona evra po hektaru, iako je to isto zemljište ranije prodala Arapima po čak 100 puta nižoj ceni.

Naime, troškovi za eksproprijaciju zemljišta na kojem će biti izgrađen Nacionalni fudbalski stadion i objekti za međunarodnu izložbu Expo Belgrade 2027, iznose oko 12 miliona evra, navodi Državno pravobranilaštvo Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dokumentacija do koje je, po Zakonu o dostupnosti informacija, došao RSE, pokazuje da je Poreska uprava procenila da vrednost tog zemljišta u opštini Surčin iznosi 500.000 evra po hektaru.

U predgrađu Beograda, na jednom od trenutno najvećih gradilišta koje se proteže na oko 350 hektara, do pre samo tri godine bile su njive, šume i kanali kategorisani kao poljoprivredno zemljište.

Odluku države da se na ovom prostoru gradi Nacionalni stadion i sajamski kompleks za EXPO, pratilo je i usvajanje novih planskih dokumenata, pa su nekadašnje oranice postale građevinska zona.

Na taj način je ovom zemljištu znatno uvećana vrednost, a samim tim i troškovi otkupa zemljišta za potrebe realizacije ovih projekata. Najveći deo bio je u vlasništvu države, ali je predviđena zona gradnje zahvatila i niz pracela privatnih lica i kompanija.

"Al Dahra" jedan od vlasnika

Među vlasnicima zemljišta koje se otkupljuje u Surčinu, bila je i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Al Dahra".

Inače, to zemljište nekada je pripadalo državnoj kompaniji Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) koju je 2018. kroz proces privatizacije kupila arapska kompanija kupujući tako i deo imovine preduzeća.

Do privatizacije 2018. godine, korporacija PKB koristila je oko 30.000 hektara zemljišta u više opština (Palilula, Zrenjanin i Surčin). Kompaniji „Al Dahra“ prodato je 17.000 hektara, a za Insajder TV, predstavnici vlasti su tada tvrdili da je iz privatizacije izuzeto zemljište koje će državi biti potrebno u budućnosti.

Arapska kompanija je tada zemljište PKB-a kupila po ceni od 4.700 evra po hektaru da bi isto to zemljište sada bilo procenjeno na 100 puta veći iznos, odnosno pola miliona evra.

U rešenju Poreske uprave, u koji je uvid imao RSE, utvrđeno je da neuređeno građevinsko zemljište u opštini Surčin vredi 6.174 dinara (50 evra) po metru kvadratnom, odnosno oko pola miliona evra za jedan hektar. Poreska uprava je cenu utvrdila bez izlaska na teren, na osnovu cena postignutih 2022. i 2023. godine u tri prodaje nepokretnosti na sličnoj lokaciji.

Na ovoj lokaciji se nalazi zemljište koje je u vlasništvu tri kompanije i 14 fizičkih lica.

U prostornim planovima za EXPO i Nacionalni stadion, navodi se da ovi projekti obuhvataju delove parcela "Al Dahre", ali ne i tačne površine tih delova.

Zbog preparcelizacije zemljišta, na osnovu podataka iz katastra nepokretnosti, trenutno nije moguće precizno utvrditi koliko je zemljišta ove kompanije otkupljeno. Iz kompanije "Al Dahra" za RSE navode da oni državi nisu prodavali zemljište u Surčinu.

- Al Dahra državi Srbiji nije prodavala zemljište za potrebe projekta Expo 2027 - tvrde za RSE u odgovoru iz ove kompanije, dok iz Vlade Srbije na pitanja o postupku eksproprijacije i procenjenoj vrednosti zemljišta, ne odgovaraju.

Prodato "svega" četiri odsto zemlje

Uvidom u katastar može se utvrditi da je ova firma do marta meseca bila vlasnik zemljišta obuhvaćenog planovima za izgradnju objekata za izložbu EXPO. Sada se na delovima tih parcela kao vlasnik upisala Republika Srbija, ali je istovremeno ostatak poljoprivrednog zemljišta "Al Dahre" u Surčinu upisan kao vlasništvo kompanije „New International Investments 011 doo“.

Firma "New International investments 011" u vlasništvu je kompanije "Serbia Real Estate Holding", koja je kao i "Al Dahra" registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Predsednik nadzornog odbora firme "New International Investments 011" je Khedaim Abdulla Saeed Faris Alderei, koji je istu funkciju do aprila 2022 obavljao u "Al Dahri".

Za RSE iz kompanije "New International investments 011" nisu odgovorili na pitanja da li je država od njih otkupila zemljište koje je do nedavno pripadalo "Al Dahri" kao i koliko je tačno zemljišta otkupljeno.

O detaljima transakcije između dve arapske firme nisu želeli da govore ni u kompaniji "Al Dahra" zbog "poverljivosti ugovora sa kupcem".

- U okviru ove transakcije, koja je isključivo rezultat strateškog sagledavanja efikasnosti korišćenja resursa, prodato je svega četiri odsto zemlje u vlasništvu Al Dahre. Reč je o zemljištu čiji značajan deo zbog svojih karakteristika nije korišćen u poljoprivredne svrhe, niti je adekvatan za dugoročnu poljoprivrednu proizvodnju - navode u ovoj kompaniji.

Podsetimo, radovi na izgradnji objekata za EXPO počeli su krajem 2023, a rok za završetak je decembar 2026. godine.

Zbog nezavršene eksproprijacije i činjenice da se u katastru kao vlasnici pojedinih parcela neophodnih za izgradnju projekata u Surčinu i dalje vode privatna lica, Ministarstvo građevinarstva je krajem septembra ove godine odbilo da Ministarstvu finansija kao investitoru izda građevinsku dozvolu za izgradnju neophodne infrastrukture u Surčinu.

Naime, ministar finansija Siniša Mali procenio je da će izgradnja objekata za EXPO koštati oko 1,2 milijarde evra. Ipak, tačni troškovi nisu poznati jer Studija izvodljivosti sa procenjenim rashodima i prihodima ovog projekta još nije predstavljena javnosti.

Prema podacima iz Prethodne studije opravdanosti koju je objavio RSE, 2022. godine procene su bile da će Srbiju izgradnja objekata za ovu izložbu koštati 500 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati