Društvo i ekonomija

[ Izvor: DW ]

21. 07. 2024. 06:58 2

Koliko mladih iz Hrvatske i Srbije planira da ode "preko"?

Hrvatsku u potrazi za kvalitetnijim životom želi da napusti 72 odsto osoba između 18 i 30 godina, pokazala je nedavna studija zagrebačkog Instituta za istraživanje migracija.

Glavnu motivaciju za iseljenje mladi crpe iz činjenice da cene stambenih objekata u Hrvatskoj rastu, a gotovo je nemoguće pronaći bolji posao, piše DW.

Mlade, pored toga, muče i korupcija između javnog i privatnog sektora, konzervativnost sredine. Ako nemaš svoj stambeni prostor - često se kaže - u Hrvatskoj nemaš gde da živiš. A ako nemaš još jedan dodatni stan da iznajmiš, onda nemaš ni od čega.

Ante i njegova partnerka su poreklom iz severozapadne Hrvatske. Ona radi u medicini, a on u građevinarstvu.

Kako kaže za DW, nisu imali, a ni dan-danas nemaju "blage veze" kako bi mogli da reše svoje stambeno pitanje u Hrvatskoj.

- Hajd’, još bi se posla i našlo, ali plate nisu dovoljne za život, a mi bismo želeli da najkasnije kroz nekoliko godina imamo i decu.

Prema njegovim rečima, to će najverovatnije i da odluči o njihovoj sudbini. Ako deca krenu u školu u Nemačkoj - toga su njih dvoje svesni - mnogo će teže biti realizovati povratak u Hrvatsku, pa sve i da imaju rešeno stanovanje.

Cene nekretnina formira turizam

Danas u Hrvatskoj, ekonomski gledano, najviše prosperira turizam. Reč je o jednodimenzionalnoj industriji koja se rapidno razvija, a koja, osim niskih plata, stvara i nova nekvalifikovana radna mesta.

- Turizmu jedva da je potrebna i širina niskokvalifikovanih radnika, a pogotovo ima veoma malo potrebe za radnom snagom sa završenim fakultetima. Na kraju, tu su i galopirajuće cene nekretnina koje generiše neodrživi turizam, što mladima fatalno otežava stambenu situaciju - kaže sociolog Krešimir Krolo.

Srbiju želi da napusti skoro 50 odsto mladih

Ništa bolje nije ni kod nas. Prošlogodišnji "Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji", pokazuje da više od 49 odsto mladih planira selidbu, a samo 11,8 odsto je sigurno da želi da gradi život u Srbiji.

Izveštaj je sačinjen na osnovu istraživanja sprovedenog od 19. do 25. aprila 2023. godine, na uzorku od 1.209 ispitnika od 15 do 30 godina.

Glavni razlozi želje za iseljavanjem iz Srbije su to što je drugde viši životni standard i dostojanstveniji je život, rečeno je na predstavaljanju tog izveštaja Krovne organizacije mladih Srbije.

Predstavnica te organizacije Miljana Pejić je kazala da su za iseljavanje iz Srbije po istraživanju najpoželjnije SAD i Kanada, a Zapadna Evropa nešto manje od njih.

Po istraživanju, više od polovine ispitanika (54,2 odsto) smatra da politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke, dok suprotno smatra tek 0,7 odsto mladih ispitanika.

Poverenje u izborni sistem nema 76,4 odsto ispitanika, 30,9 odsto misli da izbori nisu fer i pošteni, a 1,6 odsto je odgovorilo da su u potpunosti fer i pošteni.

Mladi nemaju poverenja ni u jednu od institucija koje su ispitivane u istraživanju a najveće poverenje ili najmanje nepoverenje imaju u vojsku, crkvu i kancelarije za mlade.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati