Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 07. 2024. 17:15 18

"Vlast više razvija albansku poljoprivredu nego domaću"

Narodni poslanik Srbija centra Slobodan Ilić izjavio je da Srpska napredna stranka sistematski uništava poljoprivredu od svog dolaska na vlast, jer su srpski poljoprivrednici, kako je rekao, sve siromašniji, dok su oni na vlasti i njima bliski sve bogatiji.

- Uvozimo meso iz Južne Amerike i Španije, mleko i mlečne proizvode iz Poljske i širom sveta, paradajz iz Albanije, krompir i crni luk iz Holandije, pasulj iz Kirgistana, beli luk iz Kine, kupus iz Severne Makedonije, a krastavce, lubenice, dinje i paprike iz Albanije. Vlast se više bavi razvojem albanske poljoprivrede nego srpske. Da li je to dogovor Vučića i njegovog prijatelja Rame? - upitao je Ilić na Javnom slušanju u Skupštini na temu poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj stranci mogu da kupuju poljoprivredno zemljište preko raznih koruptivnih kanala.

- To masovno rade Arapi po Vojvodini. Sada naši poljoprivrednici prelaze kod Arapa da rade kao traktoristi za platu. Vlast je poljoprivredu dovela na te grane da srpski seljak gradi kod Arapina za platu - rekao je Ilić.

On je istakao da ni Ana Brnabić, niti aktuelni ministar poljoprivrede nisu ispoštovali niti jedan dogovor ili obećanje dato poljoprivrednicima.

- Još uvek nisu isplaćene subvencije od 17.000 dinara za sertifikovano seme, 100.000 dinara za junice, nisu upisane parcele u eAgrar, nije regulisan rad robne berze, nije zaustavljen nekontrolisani uvoz mleka. Poljoprivrednici imaju najmanje subvencije po hektaru u Evropi, a najskuplji dizel plaćaju. Zato imamo poljoprivredne tajkune koji imaju po nekoliko hiljada hektara zemlje po Srbiji. Za njih je i čuveni Lazar Dunđerski bio sirotinja“.

Ilić je ukazao i na planiranu izgradnju solarne elektrane u Krnješevcima zarad koje će biti uništeni pašnjaci stari 300 godina.

- Četiri stotine krava će biti poslato na klanje i uništeno stočarstvo. A sve to jer je vlast dozvolila da neka privatna firma gradi 31 hektar solarne elektrane.

Ilić se osvrnuo i na kopanje litijuma u dolini Jadra rekavši da vlast planira da uništi plodno zemljište i pitku vodu zarad rudnika.

- I to zato što je to veliki šef obećao nekim svetskim moćnicima. Planirate da za poljoprivrednike zadužite kramp i šlem, a ne da se bave poljoprivredom - zaključio je Ilić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati