Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radar ]

11. 07. 2024. 09:59 4

CVETA BIZNIS Koluvijin stari recept za nove poslove u dve firme

Predragu Koluviji ni krivični postupak u kome je prvooptuženi da je vodio najveću plantažu marihuane u Evropi - Jovanjicu, ni postupak za privremeno oduzimanje imovine, nisu smetali da u Srbiji nađe nove poslovne prilike. U nepune dve prethodne godine osnovao je dva preduzeća, Koluvija konsalting i Jovanjica nova, koja se, prema rečima samog Koluvije, bavi istraživanjem konoplje za medicinsku i industrijsku upotrebu. Sedište obe firme je u Bulevaru kralja Aleksandra, na beogradskoj opštini Zvezdara.

Do hapšenja 13. novembra 2019, osim Jovanjice, na čijem imanju su, po navodima optužnice, inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije, predvođeni Slobodanom Milenkovićem, pronašli oko 66.000 biljaka kanabisa i paket sa oko 660 kilograma osušenog kanabisa, Koluvija je bio formalno vlasnik najmanje još pet firmi. Sva ta ranije osnovana preduzeća, koja su radila do hapšenja njihovog gazde, bila su u međuvremenu u blokadi, a neka i u procesu likvidacije zbog postupaka koji se vode protiv Koluvije, piše Radar.

Dobit već u prvoj godini

Prema javno dostupnim dokumentima na APR-u, 7. juna 2023. prestala je da važi zabrana kojom je Koluviji bilo zabranjeno otuđenje, korišćenje i raspolaganje imovinom tih šest firmi, uključujući i Jovanjicu. Samim tim četiri firme, Ptmaero, Xtrasoft, Jovanjica gradnja i Jovanjica, kojoj je privremeno oduzet deo imovine vezan za Koluviju, mogle su da nastave da rade, ali do sada nisu registrovane njihove privredne aktivnosti, dok je Balkan Grow u stečajnom postupku, a restoran Jovanjica u prinudnoj likvidaciji. Za razliku od njih, dva novoosnovana preduzeća već su u poslovnom zaletu.

Koluvija konsalting počeo je sa radom 6. septembra 2022. i registrovan je za "konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem". U prvoj godini, za nepuna četiri meseca poslovanja ostvario je prihod od 1,37 miliona i gubitak od 589.000 dinara, ali je već naredna bila mnogo uspešnija, jer su prihodi uvećani skoro 16 puta, na 22,82 miliona dinara, uz neto dobit veću od 3,2 miliona dinara. Zanimljivo je da su tom preduzeću 22. februara 2023. bili blokirani računi. Formalno je jedini vlasnik, sa novčanim ulogom od 100.000 dinara, Milan Koluvija, Predragov otac, a obojica su upisani zajedno kao zakonski zastupnici i direktori. Firma nema zaposlenih, a u 2023. je iz Nemačke, čije državljanstvo optuženi Koluvija takođe ima, uvezla robu vrednu samo 463 evra.

Jovanjica nova osnovana je 9. novembra 2023. kao ćerka firma Koluvija konsaltinga sa novčanim udelom od 1.000 dinara. Ova firma, očito simboličkog naziva za vlasnika, registrovana je za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. Za nepuna dva meseca 2023. ostvarila je simboličan prihod od 23.000 dinara i neto dobit od 6.000 dinara. Njen tekući račun bio je u blokadi od 2. do 14. februara ove godine, zbog čega je rešenjem Poreske uprave privremeno ostala bez PIB-a. U aprilu Jovanjica nova je uvezla iz Italije robu vrednu 12.000 evra. Firma za sada nema zaposlenih, a 17. juna 2024. za njenog direktora umesto Predraga Koluvije, koji je tu ulogu obavljao do tada, imenovan je njegov otac, Milan. Interesantno je da Jovanjica nova koristi internet domen jovanjica.com, registrovan još 2013. za mnogo poznatiju Jovanjicu, zbog koje se Koluviji sudi.

Saradnja Jovanjice nove i državnog Instituta za opštu u fizičku hemiju

Ova firma od 20. aprila ove godine ima i zvaničan profil na YouTube platformi, na kome je postavljeno nekoliko video-materijala o početku proizvodnje na imanju u Stragarima. Na društvenim mrežama njen vlasnik poručuje: "Danas pre četiri godine zatvorena, ali se vraća sa ponudom organskih proizvoda, kozmetikom i garderobom od konoplje". Zvanično je, takođe, saopštio: "Sa zadovoljstvom objavljujem da se Jovanjica diže iz pepela i započinje novu eru kroz naučni projekat koji će imati dalekosežne efekte na region. Ovaj projekat je rezultat saradnje Instituta za opštu i fizičku hemiju i privrednih društava Jovanjica nova d. o. o. i Superior d. o. o. iz Velike Plane. Fokus našeg istraživanja je konoplja, biljka sa izuzetnim potencijalom za industrijsku i medicinsku upotrebu".

Ovim je priznao da, osim što ponovo radi, ima saradnju i sa državnim Institutom za opštu i fizičku hemiju. Za promotivni video firme govorio je i direktor Instituta, profesor Stefan Blagojević, koji je rekao:

- Veliko mi je zadovoljstvo da smo deo ovog jednog projekta koji danas počinje i koji će se završiti naučnim radom.

U pisanom odgovoru za Insajder je naveo da je reč o "naučnom projektu" i da "postoje sve dozvole za uzgoj industrijske konoplje". Na pitanje Insajdera ko je odlučio da na projektu rade sa firmom čiji je direktor pred Specijalnim sudom optužen za uzgajanje marihuane, direktor Instituta nije odgovorio direktno, već je naveo da se analize ne rade za predmete koji se vode pred sudom. Učešće u projektu objašnjavao je i "obrazovanjem društva".

Gubici Jovanjice u dve prethodne godine premašili 10 miliona dinara

Čini se da optuženi Koluvija, osim privatnih televizija sa nacionalnom frekvencijom i sopstvenih naloga na društvenim mrežama, koristi i naloge firme Jovanjica nova za iznošenje svoje odbrane. On je pre hapšenja, osim Jovanjice, u Srbiji imao razgranatu mrežu preduzeća. Osim Koluvije, koji je bio većinski vlasnik sa 75 odsto, u Jovanjici je 25 odsto udela imao i Aleksandar Anđić, koji je samo svedok u krivičnom postupku. Jovanjica je 2023. iskazala gubitak od 4.525.000 dinara, a godinu ranije minus je bio 5.789.000 dinara.

Posle Jovanjice, Koluvija je 14. maja 2014. osnovao restoran Jovanjica u Molerovoj ulici u Beogradu, gde je bila registrovana i istoimena firma. Taj restoran, koji je sada u postupku likvidacije, osnovao je sa Zdravkom Miloševićem, koji je zajedno sa njim optužen i u postupku za plantažu marihuane. Inače, policija je u tom restoranu pronašla više od kilogram i po opojne droge, a prema navodima optužnice, Milošević je osušenu drogu neovlašćeno čuvao radi prodaje. U istrazi je inspektor Slobodan Milenković svedočio da su Zdravko Milošević i Stevan Holić bili direktni prodavci opojne droge, a Koluvija je rekao da poznaje Miloševića, da je sa njim držao restoran Jovanjica, koji je zatvoren. Tvrdio je i da već duže vreme ne komunicira sa njim i negirao da Milošević ima bilo kakve veze sa opojnim drogama.

Četiri preostale firme, Balkan Grow, Ptmaero, Xtrasoft i Jovanica gradnja, osim što dele isto sedište u Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beogradu, dele gotovo sličnu poslovnu sudbinu. Ne beleže nikakve poslovne aktivnosti i sve su došle pod udar Tužilaštva za organizovani kriminal. Naime, od naredbe Tužilaštva za organizovani kriminal broj 22/19, od 9. decembra 2019. pa sve do 5. juna 2023. Koluviji je, na osnovu vlasništva nad njima, bilo zabranjeno da otuđuje, koristi i raspolaže njihovom imovinom.

Balkan Grow je Predrag Koluvija kao jedini vlasnik osnovao 14. novembra 2016. za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, ali ta firma godinama nije beležila nikakvu poslovnu aktivnost, ni prihode. Računi su mu bili u blokadi od 28. novembra 2019. do 7. juna ove godine, a četiri dana kasnije, pre mesec dana, otvoren je postupak stečaja tog preduzeća.

Ortačke i druge veze sa svedocima u postupcima za predmete „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“

Za „poslove vazdušnog prevoza tereta“ 5. decembra 2018. Koluvija je, ortački, sa istim udelom od po 50 odsto, osnovao Ptmaero sa Milošem Davidovićem, koji je bio i direktor. Ni ta firma nije ostvarivala nikakve prihode, već je poslovala sa gubitkom, koji ni u jednoj godini nije bio veći od 167.000 dinara. Davidović je, inače, na Jovanjici radio kao savetnik direktora i u postupku za plantažu marihuane se pojavljuje samo kao svedok. Na suđenju je potvrdio da je imao zajedničku firmu sa Koluvijom i da mu je on ponudio da radi kod njega na Jovanjici na poslovima „špedicije, prevoza, transporta i carine“.

Davidović je na suđenju promenio deo iskaza iz istrage i rekao da „nije dobro razumeo“ pitanje iz istrage, kada je potvrdio svoju šifru C-34 na aplikaciji Razgovor, koju su optuženi koristili i naveo:

- Ja nikada nisam znao da sam bio neka šifra ili neki broj.

Potom mu je nadležni tužilac Saša Drecun predočio čitav niz poruka koje je, prema nalazima tužilaštva, ovaj svedok preko aplikacije Razgovor razmenjivao sa Koluvijom. U većem broju poruka pominjane su dozvole za oružje i imena nekih srpskih, makedonskih i policijskih funkcionera.

Jovanjica gradnju 16. jula 2019. za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada Koluvija je osnovao kao jedini vlasnik, sa upisanim novčanim ulogom od 50.000 dinara. Direktor te firme, do 26. jula 2023, kada je podneo ostavku, bio je Stefan Kalajdžić, koji je bio zaposlen na Jovanjici i svedok je u predmetu „Jovanjica 2“.

Koluvija je i jedini vlasnik firme za računarsko programiranje Xtrasoft, osnovane 18. jula 2019. Svi njeni računi su neprekidno u blokadi od 18. oktobra 2022, više od 630 dana i do danas nije imala ni dinar prihoda, ni rashoda, niti bilo kakve evidentirane poslovne aktivnosti.

Vlasnik Jovanjice imao je svojevremeno još dve firme, Biologistik i Piazza organica. Od 2016. vlasnik prve je Slaviša Milinković, jedan od optuženih u slučaju „Jovanjica“, a drugu je 2022. preuzeo Boško Josić i preimenovao je u „Mesara Boško 2022“.

Od maja prošle godine za četiri preduzeća u kojima je Koluvija zadržao vlasništvo više ne važi naredba Tužilaštva za organizovani kriminal, ali je još na snazi sudska odluka o privremenom oduzimanju njegove imovine. Tužilaštvo je 31. maja 2023. podnelo zahtev za privremeno oduzimanje imovine predraga Koluvije, a 7. jula taj zahtev je delimično usvojilo Veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu. Tužilaštvo se žalilo, tražeći da se Koluviji oduzme i jedan magacin i još nekoliko parcela, ali je prvo Specijalni sud to odbio, a zatim i Apelacioni sud 20. oktobra 2023, kada je potvrdio prvobitnu presudu o oduzimanju imovine.

Optuženom Koluviji tako je privremeno oduzet stan od 91 kvadratnog metra na Zvezdari, četiri katastarske parcele u Irigu i katastarska parcela površine 51.795 kvadrata na kojoj se nalazi devet zgrada u Staroj Pazovi. „Konkretno, reč je o objektima izgrađenim bez odobrenja za izgradnju i to plasteniku površine 9.268 kvadrata, novoj upravnoj zgradi bruto površine 522 kvadrata, rasadniku površine 682 kvadrata, trafostanici, upravnoj, odnosno zgradi za smeštaj radnika površine 169 kvadrata, zgradi nove portirnice bruto površine 40 kvadrata, hladnjači površine 2.407 kvadrata, zgradi za smeštaj agregata i stakleniku (osam komada) površine 640 kvadrata“, saopštilo je tim povodom Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Koluviji je imovina privremeno oduzeta zbog dva krivična postupka, pokrenuta protiv njega, „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“, koji su u ponedeljak, 8. jula ove godine, rešenjem Vanpretresnog veća Višeg suda spojeni u jedan, u kome su, osim Koluvije, optuženi i pripadnici BIA, MUP-a i VBA. Tim rešenjem usvojen je predlog o spajanju dva postupka u jedan, koji je nadležni tužilac Saša Drecun izneo na kraju pripremnog ročišta u postupku „Jovanjica 2“, koje je održano tek 16. maja ove godine. U međuvremenu su novinari, koji su o Jovanjici pisali profesionalno, zasipani tužbama Koluvije i njegovog branioca Vladimira Đukanovića, funkcionera SNS-a.

Inspektor Slobodan Milenković podneo je zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal leta 2023. da se nastavi istraga i za „Jovanjicu 3“, ali je ubrzo smenjen sa mesta načelnika Četvrtog odeljenja za borbu protiv droge beogradske policije. Iako je ispred svog tima tražio od tužilaštva da se istraga dovede do kraja „u vezi s finansiranjem, logistikom, distribucijom i podrškom na državnom nivou za proizvodnju marihuane na Jovanjici“, Milenković još nije pozvan ni da svedoči na suđenju u tekućem postupku za Jovanjicu. Epilog je, bar zasad, da su policajci koji su otkrili Jovanjicu smenjivani, progonjeni i praćeni, dok prvooptuženi Koluvija razvija nove biznise, uz podršku države.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati