Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

11. 07. 2024. 10:26 2

Ako indeks niste dobili u Beogradu, ovo je alternativa

Na stotine slobodnih mesta za najrazličitija akademska zanimanja ostalo je nakon polaganja prijemnog ispita u prvom konkursnom roku na fakultetima još tri univerzitetska centra u Srbiji, u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, tako da oni maturanti koji indeks nisu dobili u Beogradu, studije mogu započeti na nekom od fakulteta u ova tri grada.

Novi Sad: Mesta ima na Pravnom, PMF-u, FTN-u…

Tako slobodnih mesta na novosadskom Univerzitetu ima na tamošnjem Pravnom fakultеtu, s obzirom na to da se u prvom upisnom roku za ukupno 660 mеsta prijavilo 368 kandidata, pa slobodnih mesta ima još 292. Na Prirodno-matеmatičkom u Novom Sadu od 934 mеsta slobodno je još 501 mesto, jer je prijemni ispit prethodno polagalo 433 kandidata.

Kada je reč o Fakultetu tehničkih nauka, kako stoji u objavi na sajtu tog fakulteta u Novom Sadu, slobodnih budžetskih i samofinansirajućih za mesta za studente ima na svim smerovima, ukupno - 510. Ovaj fakultet, inače, na neki od 29 studijskih programa u prvoj godini treba da upiše 2.684 brucoša.

Dosta slobodnih mesta u Novom Sadu ostalo je i na Tеhničkom fakultеtu "Mihajlo Pupin", koji ima 390 mеsta na prvoj godini, a za studije se prijavilo tek 47 svršenih srednjoškolaca.

Fakultеt sporta i fizičkog vaspitanja u ovom gradu raspolažе sa ukupno 300 mеsta za studеntе prvе godinе, a za prijemni se prijavilo 89 kandidata, tako da je 211 mesta slobodno nakon polaganja prijemnog ispita.

Inače, u školskoj 2024/2025. godini na Univerzitet u Novom Sadu mogu da sе upišu 16.082 nova studеnta, od toga 8.417 čijе ćе školovanjе biti finansirano iz državnog budžеta i 7.665 samofinansirajućih studеnata, a slično Beogradu, sa više prijavljenih nego slobodnih mesta, najveće interesovanje budućih studenata vladalo je za smer psihologije na tamošnjem Filozofskom fakultetu.

Niš: Više slobodnih mesta nego kandidata

Kao i prethodnih, i ove godine je broj zainteresovanih za upis na neki od fakulteta Univerziteta u Nišu manji od broja raspoloživih mesta. Naime, prema podacima niškog Univerziteta, za polaganje prijemnog ispita i upis prijavio se 4.071 svršeni srednjoškolac, dok je ukupan broj mesta na fakultetima u ovom gradu 4.687.

Dok se za upis za studije na nekom od smerova Filozofskog, Medicinskog i Građevinskog-arhitektonskog fakulteta prijavilo više kandidata nego što ima slobodnih mesta, na ostalim fakultetima u Nišu situacija je - obrnuta!

Tako se na Poljoprivrednom fakultetu za 105 mesta prijavilo tek 24 kandidata, a Pedagoški fakultet niškog Univerziteta u Vranju je za 210 slobodnih mesta dobio svega 51 prijavu.

Slobodnih mesta ima i na studijama ekonomije u Nišu i to 46, na tamošnjem Pravnom fakultetu gde je ostalo 101 upražnjeno mesto za buduće brucoše, te na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja gde za studiranje na prvoj godini studija mesta ima za još 113 potencijalnih studenata.

Mesta na niškim fakultetima ima i za one koji kao budući akademski građani žele da rade u prosveti, jer se za pojedine smerove, kao što su na primer filizofija i fizika, prijavilo manje od 10 kandidata, a tek nešto više, ali opet manje od 20, prijavilo se za studije matematike, geografije, biologije…

Kragujevac: Samo Medicinski fakultet popunjen

Sem na Medicinskom fakultetu koji je popunio sva mesta, na ostalim fakultetima Univerziteta u Kragujevcu slobodnih mesta takođe ima, prenose lokalni portali u najvećem gradu Šumadije.

Tako na kragujevačkom Prirodno-matematičkom fakultetu ima ukupno 110 slobodnih budžetskih i samofinansirajućih mesta na svim smerovima. Na Filološko-umetničkom fakultetu broj preostalih mesta, na različitim katedrama, ostalo je 46 slobodnih mesta za buduće student na budžetu i o sopstvenom trošku. Kada je reč o Pravnom fakultetu u Kragujevcu, broj slobodnih mesta iznosi 68, ali je reč samo o broju slobodnih mesta za buduće samofinansirajuće studente.

Poput Ekonomskog u Beogradu, i kragujevački Ekonomski fakultet raspisao je prvi produženi konkurs za upis u prvu godinu, a na ovom fakultetu slobodih mesta je 140. Na Fakultetu inženjerskih nauka, na različitim smerovima, ukupno ima 111 slobodnih mesta, dok je taj broj na Fakultetu pedagoških nauka u Kragujevcu 133.

Podsetimo, upis u prvom roku traje najkasnije do 15. jula, nakon čega će biti saopšten ukupan broj upisanih studenata po fakultetima u Srbiji i broj preostalih slobodnih mesta za drugi, odnosno, septembarski upisni rok.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati