Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 07. 2024. 18:45 9

"Zašto izmena Krivičnog zakona o napadu na nastavnika nije u skupštinskoj proceduri?"

"Nakon eskalacije fizičkog nasilja nad nastavnicima u školama u junu, kada je jedna majka zbog brutalnosti napada na nastavnicu zadržana i u policijskom pritvoru, uznemirena javnost i struka, kao i veliki štrajk zaposlenih u prosveti 16. maja doveli su do dogovora prosvetnih sindikata i Vlade o izmeni Krivičnog zakonika kojom bi nasilje nad nastavnicima i ostalim zaposlenima u obrazovnim ustanovama postalo krivično delo", izjavila je Nataša Zečević, nastavnica matematike i predsednica Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Konkretno, napad na nastavnike i ostale zaposlene u obrazovanju bilo bi tretirano kao napad na službeno lice. Tako je bar objavljeno. To je privremeno umirilo javnost i struku koja je pred kraj školske godine svakodnevno saznavala o slučajevima nasilja nad nastavnicima, pa i za više napada u istom danu, a koliko ih je tek bilo koji nisu ni došli do medija, za koje javnost nikada nije saznala?!

Ono što u ovom momentu znamo je da verzija te izmene Krivičnog zakonima postoji, mediji su je objavili, ali sada počinje da brine zašto onda nije i u skupštinskoj proceduri? Kao što je, na primer, poskupljenje TV pretplate za RTS? Kako je moguće da je Vladi važnije da poskupi pretplatu RTS-a, jer taj je predlog izmene zakona Vlada ekspresno uputila u skupštinsku proceduru pre nekoliko dana, ali ne i izmenu Krivičnog zakonika koja štiti nas nastavnike? Zašto je RTS nagrađen sa više para, a mi nismo zaštićeni ni sa tri rečenice koje nam ulivaju bar elementarni osećaj sigurnosti?

Nismo tražili više para kao RTS, tražili smo samo garancije za osnovne uslove za rad nastavnika - koja ništa ne koštaju, ali sprečavaju da budemo glineni golubovi kao posledica sveopšteg nasilja u društvu, medijima, državnim i političkim organima. Verujem da ako ne Vlada, a ono bar resorna ministarstva prosvete i pravde, znaju da je početak nove školske godine 1. septembra i da baš mnogo ne bi bilo u redu da ona počne bez ove izmene Krivičnog zakonika. I pune primene, jer mi u obrazovanju već dovoljno dugo slušamo "Znaš li ti ko sam ja?" i ne verujemo u jednaku primenu zakona prema svima. Jedan od većih problema je selektivna primena zakona i nekažnjivost. Najviše bih volela da ova sumnja i strepnja budu demantovane.

"Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovima koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina".

Zašto je toliko teško usvojiti ove tri rečenice na Vladi i u Skupštini, a koje nama nastavnicima toliko znače? Zašto ne znamo ni kada će se usvojiti? Zašto je to uopšte tajna? Zato, s obzirom da je nacrt izmene spreman i nema razloga da ne bude odmah usvojen na Vladi, pozivam predsednika Vlade Miloša Vučevića i predsednicu Narodne skupštine Anu Brnabić da ne čekaju sledeću školsku godinu, već sledeću sednicu Narodne skupštine koju je gospođa Brnabić najavila za narednu sedmicu i da u dnevni red uvrste i izmenu Krivičnog zakonika kojim bi nasilje nad zaposlenima u prosveti postalo krivično delo", zaključila je Nataša Zečević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati