Društvo i ekonomija

D. Ljutić

12. 07. 2024. 11:00 20

Vučić BRANI Sotirovski kao Koluviju, Babića...

Faktički, bilo kakvo procesuiranje pojedinca iz Srpske napredne stranke ili na neki način bliske njoj, ugrozilo bi celu partiju. Kada imate ucenjene ljude koji imaju neka krivična dela iza sebe ili imaju prosto neke probleme sa institucijama, lakše je njima vladati nego ljudima koji su čisti.

To su ljudi koji su poslušni baš zbog toga što on zna mnogo o njima, a mora da ih trpi zato što oni mnogo znaju o njemu. Svako od njih ima svoj dosije, odnosno, dosije o drugima, dokumentaciju i oni se drže za dosijee, praktično i tako opstaju u vlasti. Aleksandar Vučić odlučuje ko će biti, a ko neće biti poslovni čovek, čija svojina može da opstane, a čija će biti oduzeta, ko će da ide u zatvor, a ko neće.

Da mnogi kadrovi i osobe bliske vladajućoj partiji ne treba da brinu, potvrdio je još pre dve godine predsednik Srbije uoči sednice Predsedništva i Glavnog odbora stranke. Tada je izjavio i da je po pitanju referenduma pola naprednjaka vodilo kampanju suprotnu od njegovih stavova, pa nikome nije "falila dlaka sa glave". Svi autoritarni lideri isu po definiciji nesigurni, jer ne znaju ko im radi o glavi. I Vučić zna da svaki znak njegove slabosti neko može da iskoristi i okrene se protiv njega. Taj strah je realan. Nema on nikakvog razloga da veruje bilo kome oko sebe. Zato je ucena i najsigurniji dogovor. Znaš me, znam te. U tom smislu, podela vlasti zajedno sa svim svojim institucijama za njega je čisti višak.

Protiv odlazeće gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski pokrenut je postupak u Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Bivši saradnik je tereti za ispumpavanje novca iz gradskog budžeta preko višestruko uvećanih javnih nabavki i nameštanje tendera. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je ovo "jezivom kampanjom" i naglasio da se on "ne odriče lako svojih ljudi". Pre tri godine Vučić, u razgovoru s novinarima uoči samita EU - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, govorio i o aferi Jovaniica i Predragu Koluviji.

- Hoću da se sazna istina, da se vidi ko je doneo odluku da nekome upropaštava živote zarad političke karijere. Danas bi on bio junak i slobodan kao ptica na grani, samo da je pristao na njihove laži - rekao je predsednik Srbije.

Helikopter, "Krušik", plagijat, kolaps u EPS-u, naplatna rampa "Doljevac"... Afera za aferom, a nigde odgovornih iz redova vlasti. Umesto smene, za upitne kadrove predsednik Srbije i pravi lider naprednjaka Aleksandar Vučić imao je samo reči hvale i podrške. Kada su u padu helikoptera kod Surčina stradala četiri člana posade, dva lekara i jedna beba, Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar, tadašnji a i sadašnji ministri odbrane i zdravlja, imali su jaku zaštitu premijera Vučića.

- Ne morate da jurite Gašića i Lončara, jurite mene, lakše je mene da skinete nego njih, jer ja njih neću da dam - kazao je sredinom marta 2015. Vučić. 

A povodom afere Krušik, 2019. je naveo.

- E, imamo, prodaje se oružje. Pa dobro, i?! Pa znate, u tome je učestvovao otac Nebojše Stefanovića. A je l' vi to znate ili nagađate?! - zapitao se prvi čovek Srbije.

Na Vučićevo neupitno poverenje mogao je da računa i nekada prvi čovek "Koridora Srbije" Zoran Babić nakon nesreće na naplatnoj rampi Doljevac. Babić je sam podneo ostavku, ali je ostao visoki funkcioner SNS-a.

- Kad su te napadali lažima kako si ti vozio onaj automobil, a ko je bio tu, Babiću, da te brani? Jedino ja - poručio je Vučić Babiću.

U Srbiji je na vlasti stranka koja funkcioniše kao klijentelistička skupina. Njihova glavna koheziona sila je predsednik Srbije koji je izvor svih privilegija. Njihova vodeća politička ideja je destrukcija, pre svega nezavisnih institucija, medija i opozicije. Sveprisutnost obožavanog vođe je institucionalna odrednica te partije i tog političkog kruga.

To je i neki vid zaštite zaslužnima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati