Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

09. 07. 2024. 09:29 29

Vodi se postupak protiv Sotirovski zbog ispumpavanja novca: Za Vučića je to "jeziva kampanja"

Protiv odlazeće gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski pokrenut je postupak u Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Bivši saradnik je tereti za ispumpavanje novca iz gradskog budžeta preko višestruko uvećanih javnih nabavki i nameštanje tendera. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je ovo "jezivom kampanjom" i naglasio da se on "ne odriče lako svojih ljudi".

Uzbunjivač iz niške vlasti koji je podneo krivičnu prijavu protiv bivše gradonačelnice Dragane Sotirovski zbog korupcije krajem maja, saslušan je kao prvi svedok u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Bivši saradnik tereti Sotirovski za ispumpavanje novca iz gradskog budžeta preko višestruko uvećanih javnih nabavki i nameštanje tendera, dok jednog gradskog odbornika bliskog njoj dovodi u vezu sa reketiranjem privatnih firmi.

Zbog loše reputacije, Srpska napredna stranka je pred junske izbore uklonila Sotirovski sa stranačke liste u Nišu. Listu SNS-a za lokalne izbore za Skupštinu grada i svih pet gradskih opština u Nišu činila su uglavnom do sada javnosti nepoznata lica.

"Jeziva kampanja"

Međutim, odlazeća gradonačelnica Niša je posle duge pauze u subotu ponovo našla put do javnosti u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Povodom optužbi za korupciju Vučič je stao u njenu odbranu i naglasio da se on "ne odriče lako svojih ljudi".

Vučić je rekao da je protiv Dragane Sotirovski vođena "jeziva kampanja", da je imala svojih grešaka, ali da ih svako ima.

- Mi imamo svoje stranačke organe (SNS), oboje smo članovi istog tela. Mi tamo odlučujemo kakvu će ko funkciju da obavlja i u skladu sa tim ćete moći da vidite da svako od nas snosi svoju političku odgovornost. Kod nas se o tome ozbiljno razgovara - rekao je Vučić, koji je prisustvovao početku radova na železničkoj obilaznici oko Niša, a pored njega je stajala Sotirovski.

Što se izbornih rezultata u Nišu tiče i tvrdnji opozicije da je SNS izgubio vlast i da je proglašavanje pobede Vučićeve izborne liste rezultat izborne krađe i političkog uticaja na Gradsku izbornu komisiju i sudove, predsednik Srbije je ranije bio izjavio da je sve onako kako piše u izveštaju GIK-a, dakle da je SNS sa svojim partnerima zadržao vlast.

Zbog korupcije uhapšen i bivši državni sekretar Ministarstva prosvete iz Niša

Slučajno ili ne, paralelno sa Vučićevom posetom u Nišu je u subotu uhapšeno osam osoba, među kojima je i bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete, zbog sumnje da su počinili krivična dela trgovine uticajem i zloupotrebom službenog položaja.

Osumnjičeni N. R, kao bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, prema optužnici zloupotrebio je svoj položaj kako bi posredovao u nelegalnim poslovima.

N. R. je, koristeći svoj službeni položaj, zahtevao i primio poklone od osumnjičenog M. V, vlasnika kompanije "Avenija Sistem" DOO iz Niša.

N. R. je od M. V. primio poklone u vrednosti ne manjoj od 24.000 evra za trgovinu uticajem, čime su počinili pet krivičnih dela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Nije poznato za sada da li je ijedno od privedenih lica član SNS-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati