Društvo i ekonomija

[ Izvor: CINS ]

05. 07. 2024. 11:36 3

Nove prijave za seksualno uznemiravanje protiv Slaviše Orlovića

Najava da je Slaviša Orlović kandidat za novog dekana Fakulteta političkih nauka u Beogradu izazvala je buru u javnosti jer je protiv njega još 2014. bila podneta prijava za seksualno uznemiravanje. Na kraju, njegov izbor za dekana je propao, ali Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) otkriva da su podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje.

Kako je objavio CINS, poverenicama za ravnopravnost Fakulteta političkih nauka (FPN) su podnete nove prijave za seksualno uznemiravanje protiv profesora ovog fakulteta Slaviše Orlovića.

Da su nove prijave podnete, za CINS potvrđuje i jedna od tri poverenice, profesorka Katarina Lončarević. Ona objašnjava da poverenica vodi savetodavni postupak, a da je na studentkinjama odluka da li će podneti zvaničnu prijavu dekanu.

- Moja uloga nije u tome da teram nekoga da podnese prijavu, već da ukažem koje opcije postoje. Onda se studentkinje odluče da li će ići na taj drugi korak ili neće -, rekla je ona za CINS.

Za razliku od prijava koje se podnose poverenicama, a koje mogu biti anonimne, one koje se podnose dekanu moraju da budu potpisane. Upravo je to razlog, kako Lončarević kaže, što se studentkinje retko odlučuju za taj drugi korak.

- One najčešće neće da učine taj drugi korak, jer se ne osećaju dovoljno zaštićeno da bi pokretale disciplinski postupak u kojem one više nisu anonimne -, objasnila je ona.

Nakon novih prijava, poverenice sastavljaju izveštaj koji bi trebalo da bude upućen dekanu Draganu Simiću. U njemu može biti predloženo izricanje neke mere, recimo opomene, koju dekan može da prihvati ili ne.

Simić za CINS kaže da su mere koje poverenice mogu da predlože blage, ali da on ne može da izrekne meru koja nije predložena u njihovom izveštaju.

- Ako one predlože meru, ja ću po tome svakako nešto da uradim -, navodi on.

Profesor Slaviša Orlović kaže za CINS da ga o ovim prijavama niko nije obavestio ni zvanično, ni nezvanično. U svom odgovoru tvrdi i da je hajka protiv njega započeta nakon što ga je Nastavno-naučno veće izglasalo za dekana, a završena je posle njegovog saopštenja o povlačenju.

- Fakultet političkih nauka ima institucionalne okvire u kojima se može utvrđivati istina, ali je očito bilo neophodno da se odaberu mediji za diskvalifikaciju -, smatra Orlović

Ceo tekst pročijate na sajtu CINS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Triput seci, jednom meri

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati