Društvo i ekonomija

[ Izvor: eKapija ]

02. 07. 2024. 18:55 8

EGIPĆANIN u Srbiji obnavlja proizvodnju TRAKTORA RAKOVICA

Nekadašnji gigant, Industrija motora Rakovica, brojala je krajem sedamdesetih godina prošlog veka više od 4.500 zaposlenih i proizvodila je 60.000 dizel motora godišnje. Oni su se izvozili praktično na svim kontinentima, od Južne Amerike, preko Evrope, do Indije i Afrike, a traktori Rakovica su i dan danas u voznom stanju i rade punom parom u mnogim domaćinstvima.

Dobar glas se daleko čuje, pa taj talas nije zaobišao ni Egipat. Tako je iz zemlje piramida, Egipćanin Nosir El Morsi odlučio da u Srbiji pokrene novu proizvodnju. Biće stari stil, ali pod novim imenom - Novi traktori Rakovica, piše eKapija.

- Otvorićemo fabriku u Trsteniku i za početak ćemo proizvoditi tri modela. Ugrađivaćemo i perkins original engleski motor od 64 kW. Sve će biti slično kao i kod stare Rakovice, osim što ćemo neke stvari, koje je potrebno, unaprediti - rekao je El Morsi.

Tri traktora koja su proizveli i koja su trenutno u procesu ispitivanja su Rakovica 65, 76 sa našim i sa perkins motorom. Prvobitna ideja je bila da budu gotovi pre ovogodišnjeg Novosadskog sajma u maju, kako bi ih predstavili, ali su tek nedavno završeni.

- Za hidrauliku radimo veliku pumpu, pa će biti bolja, a perkins motori će biti sa i bez turbine. I kod menjača ćemo menjati neke zupčanike, sve u cilju da bude kvalitetnije - rekao je on i dodao da će se raditi i sa modernijim alatima i novim CNC mašinama.

Nova tehnologija je, kaže, iz Italije, Nemačke, ali dosta je ideja i iz naše zemlje.

Jedan od nosećih stubova za realizaciju ovog projekta, majstor Bojan Savković iz Kragujevca, navodi da se zbog raznih licenci i prava u Srbiji mora proizvoditi najmanje 70 odsto delova, stoga će nekadašnje manje fabrike sa kojima je Rakovica bila u kooperaciji, opet proizvoditi neke elemente i sklopove.

- Hidraulika će se raditi u Trsteniku, hladnjaci, rezervoari se proizvode na Zlatiboru, ali bar polovina delova će se proizvoditi i u Beogradu. Kada se odradi probni attest i ako sve bude u redu, a verujem da hoće, kreće se sa proizvodnjom - rekao je Savković.

Za početak ove akcije, zaduženo je dvadesetak radnika od kojih je polovina iz nekadašnje stare fabrike.Mnogi sa nestrpljenjem očekuju da vide traktore koji će uskoro najverovatnije i da izađu iz magacina Prve Petoletke u Trsteniku, a "opipajući teren" na društvenim mrežama, po komentarima se već mogu pronaći i potencijalni kupci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Da ne pokvasi šapice

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati