Društvo i ekonomija

D. Ljutić

30. 06. 2024. 06:53 3

Vašari, bazeni, sumnjivi kiosci... Kako nam TRUJU DECU

Vašari, bazeni, sumnjivi kiosci sa brzom hranom, ali i pijačne tezge na otvorenom sa mlečnim proizvodima, postaju stratišta zaraze. Tako je u Akva Parku Petroland u Bačkom Petrovcu najverovatnije došlo do trovanja isparenjima hlora, a kako je navedeno, u dečju bolnicu u Novom Sadu primljeno je šestoro dece. Na odeljenju pedijatrije ćuprijske bolnice trenutno je smešteno četrnaestoro dece sa simptomima trovanja, zbog konzumiranja sladoleda i ledenog osvežavajućeg napitka na vašaru u Ćupriji.

Prodaja hrane na javnim manifestacijama je jedan od najvećih problema sa kojima se inspektori sanitarne inspekcije trenutno sreću. Naravno, na vašarima i ne može da bude drugačije, prašina je tu, pa je tu, muve k'o muve - ne daju mira, zvezda upekla, prodavci ruke i ne stižu da operu, a niti imaju vremena, niti imaju gde da ih operu. Vašari su, pored muzike, luna parkova, štandova, vezani i za miris ćumura i dim roštilja. Mnogi ne razmišljaju o posledicama dok kupuju meso na ulici, zbog toga su neizbežna trovanja hranom. Razlozi su visoke temperature, loša higijena, nepregledano meso…

Tridesetoro dece od 4 do 17 godina zatražilo je medicinsku pomoć zbog simptoma trovanja zbog konzumiranja sladoleda i ledenog osvežavajućeg napitka na vašaru u Ćupriji kupljenim na neregistrovanim aparatima za sladoled i osvežavajući napitak u vlasništvu osumnjičenog S. P. (48) iz sela Supska kod Ćuprije.

Na odeljenju pedijatrije ćuprijske bolnice trenutno je smešteno četrnaestoro dece sa simptomima trovanja. U Akva Parku Petroland u Bačkom Petrovcu najverovatnije došlo do trovanja isparenjima hlora, a u dečju bolnicu u Novom Sadu primljeno je šestoro dece. Petoro dece je zadržano u toj ustanovi sa lakšom kliničkom slikom, odnosno sa iritacijom očiju, kašljem, pečenjem u nosu, jedno dete pušteno je nakon pregleda na kućno lečenje.

U kioscima brze hrane, kažu u Uniji potrošača, nema sistema unutrašnje kontrole kao kod velikih lanaca. Zato potrošačima savetuju da izoštre čula. Ako je lokal prljav, roštilj majstor aljkav, a meso čudnog ukusa ili mirisa - treba prijaviti inspekciji. Jer u takvim uslovima lako može doći do razvoja bakterija i masovnog trovanja - za šta nesavesnim prodavcima preti i zatvorska kazna. U mnogim državama Evrope zabranjena je nezdrava hrana u blizini škola, pa tako u Rumuniji više ne smeju da se prodaju hamburgeri, pice, čipsevi i druge slane i slatke grickalice koje spadaju u nezdravu hranu. Tako je i u Londonu još pre pet godina objavljena zabrana za kioske brze hrane u krugu od 400 metara od škola. Kod nas su i kockarnice bliže školskom dvorištu.

Preskupe domaće slatkiše, paštete, sireve, ponovo su kao devedesetih zamenile konzerve i kačkavalji koje šverceri donose iz Mađarske, Hrvatske, Poljske. Nedostaju samo step sokovi u prahu i penasti smoki koji je jedino bio ukusan ako bi se umakao u ionako razvodnjeni kečap za potpuni ugođaj devedesetih. Sve i sada po bagatelnim cenama može da se pazari na pijačnim tezgama, kartonskim kutijama i haubama automobila. A inače,što je hrana više prerađena, ona sadrži veći broj aditiva. Tu su najproblematičnije tri grupe - boje, pojačivači ukusa i zaslađivači. Oni su veoma zastupljeni jer im se primena kreće od slatkiša i osvežavajućih napitaka, preko grickalica, do gotove hrane.

Živimo u eri zloupotrebe aditiva u dobijanju jeftinih proizvoda i veće zarade, a čak i da znamo koje količine pojedinih aditiva se tolerišu u organizmu, na deklaracijama na namirnicama nisu navedene njihove koncentracije. Prosečnom kupcu razni brojevi na ambalaži ne znače ništa. Znčilo bi nam možda da su oni koji su potencijalno opasni, kao i na portalu, označeni crvenom bojom. Ali tu na scenu stupaju države koje ponovo više štite industriju i pojedince koji trguju nego građane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati