Društvo i ekonomija

[ Izvor: Dojče vele ]

27. 06. 2024. 13:24 0

Novi zakon: Kakav je put do nemačkog državljanstva

U Nemačkoj počinje da se primenjuje novi Zakon o državljanstvu. Stranci ne samo da sada mogu brže da dobiju nemački pasoš, već mogu i da zadrže pasoš svoje zemlje porekla.

Nakon pet godina legalnog boravka u Nemačkoj, stranci mogu da podnesu zahtev za dobijanje nemačkog državljanstva. Kada je reč o tzv. "posebnim učincima u integraciji“, dobijanje državljanstva moguće je čak i nakon tri godine. Svako ko može da pokaže visok nivo znanja jezika (nivo C1, dakle sposobnost tečnog izražavanja), volontiranje ili posebno dobar uspeh u školi ili na poslu, brže će dobiti nemački pasoš. Do sada su stranci mogli da podnesu zahtev za državljanstvo tek nakon osam godina boravka u zemlji, piše Dojče vele.

Dosadašnji preduslovi za sticanje državljanstva ostaju na snazi. Svako ko želi da dobije nemačko državljanstvo mora i dalje da bude u stanju da sam sebe izdržava. Tu će pravila biti pooštrena, tako da će onima s niskim primanjima ubuduće biti teže. U budućnosti će postojati i predanost posebnoj istorijskoj odgovornosti Nemačke. Tokom nacističke ere, Nemačka je započela Drugi svetski rat napadom na Poljsku i u okviru državno organizovanog genocida ubila oko šest miliona evropskih Jevreja. Zbog toga će oni koji dobijaju nemačko državljanstvo takođe morati da se izjasne kada je reč o zaštiti jevrejskog života i zabrani vođenja napadačkog rata. Onaj ko ne deli taj stav, ne bi trebalo da postane Nemac. U skladu s tim treba prilagoditi i katalog pitanja za prijemni ispit.

Onaj ko želi da postane Nemac ne mora više da se odriče svog prethodnog državljanstva. To znači da je višestruko državljanstvo moguće za sve migrante. Prethodno je to bilo namenjeno samo osobama iz zemalja EU. Na ovaj način nemačka vlada želi da izađe u susret ljudima koji osećaju bliske veze sa svojom zemljom porekla. Vlada tu odluku obrazlaže stavom da su faktori kao što su poznavanje jezika, obrazovanje i predanost demokratiji važniji za integraciju od drugogo pasoša.

Deca stranih roditelja dobijaju nemačko državljanstvo ako je jedan roditelj legalno boravio u Nemačkoj duže od pet godina. Ranije je to bilo moguće tek nakon osam godina. Prema istraživanjima, deca sa stranim korenima uspešnija su u školi i na poslu ako su ranije dobila nemačko državljanstvo. Međutim, nova uredba ne važi retroaktivno. To znači da će koristi imati samo deca rođena nakon 27. juna 2024.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati