Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

26. 06. 2024. 10:01 2

Srbija se zadužuje za još 226 miliona evra za saobraćajnicu Ruma - Šabac - Loznica

Srbija je najavila novo zaduživanje za izgradnju saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica.

Nova ekonomija piše da će to učiniti preko dva odvojena kredita - 15 milijardi dinara (oko 127,2 miliona evra) uzeće od Banke Inteza i 11,7 milijardi dinara (oko 99,15 miliona evra) od Unikredit banke. Ovo je treći kredit koji Srbija uzima za istu namenu i u istom iznosu od Inteze, a prethodne dva zaduženja beležena su 2023. i 2021. godine. Izgradnja ove deonice poskupela je za skoro 90 miliona evra od poslednjih procena nadležnih, objavljenih prošle godine.

Ugovori kojima je predviđen kredit potpisani su 13. i 14. juna ove godine, a da bi stupili na snagu potrebno je da Skupština usvoji predlog ova dva zakona o zaduženju. Zajam kod Inteze od 15 milijardi dinara će se otplaćivati u šestomesečnim ratama u narednih deset godina, a kamatna stopa će biti tromesečni BELIBOR plus fiksna marža od 3,05 odsto godišnje. Naknada za odobravanje kredita je 0,3 odsto na ukupan iznos zajma, a naknada za nepovučena sredstva trebalo bi da iznosi takođe 0,3 odsto dva puta godišnje na neiskorišćeni deo kredita.Srbija se za projekat izgradnje saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica zadužuje i kod Unikredit banke, u iznosu od 11,7 milijardi dinara. Otplata i ovog kredita će ići u šestomesečnim ratama, a rok otplate je devet godina. Naknada za obradu zahteva i realizaciju kredita kod Unikredita biće 0,3 odsto na ukupan iznos zajma, a naknada za nepovučena sredstva iznosi 0,35 odsto na godišnjem nivou. Kada je u pitanju kamatna stopa, to će biti BELIBOR plus fiksna marža od 2,9 odsto godišnje.

Ugovorom je predviđena i mogućnost prevremene otplate zajma, ukoliko se proceni da je to povoljnije sa stanovišta upravljanja javnim dugom, uz plaćanje svih dospelih obaveza po osnovu kamate i drugih troškova banke. Naknada za prevremenu otplatu iznosi 1,5 odsto od iznosa kredita koji se prevremeno otplaćuje. U predlogu zakona o zajmu navodi se da je izgradnja auto-puta Ruma - Šabac i brze saobraćajnice Šabac -Loznica jedan od prioritetnih projekata Srbije u drumskom transportu, s obzirom na to da je reč o projektu koji je važan za razvoj i povezivanje oko 600.000 ljudi u Mačvanskom i Sremskom upravnom okrugu.- Uzimajući u obzir uspešnu dosadašnju saradnju sa kompanijom AzVirt, Vlada je 9. avgusta 2018. godine usvojila Odluku o obrazovanju Radne grupe za realizaciju Projekta Ruma - Šabac - Loznica sa zadatkom saradnje sa kompanijom AzVirt, a posebno radi definisanja prihvatljivog oblika finansiranja izgradnje ove saobraćajnice - navodi se u predlogu.

Nakon toga, tokom 2019. godine, Radna grupa je vodila pregovore sa kompanijom AzVirt, pa je tako potpisan Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na Projektu Ruma - Šabac - Loznica u novembru te godine, između Vlade Srbije, Javnog preduzeća "Putevi Srbije", privrednog društva Koridori Srbije d.o.o. i kompanije AzVirt. Tako je ugovoreno da cena projekta bude do 467,5 miliona evra, uključujući i završetak projektno-tehničke dokumentacije i izvođenje radova. Aneksom ugovora od 10. novembra 2023. godine, vrednost projekta povećana je za preko 87 miliona evra, na trenutnih 554,7 miliona evra.

Radovi obuhvataju tri deonice. Prva se odnosi na izgradnju auto-puta Ruma - Šabac od auto-puta E-70 (petlja "Ruma") do mosta preko Save u Šapcu, dužine 21,14 kilometara. Predviđeno vreme izgradnje ove deonice je tri godine. Druga deonica obuhvata izgradnju mosta preko Save u Šapcu dužine 1,3 kilometara uključujući i navozne rampe, a vreme trajanja izgradnje mosta je predviđeno na tri godine. Poslednja deonica obuhvata izgradnju brze saobraćajnice od Šapca do Loznice, dužine 54,58 kilometara, a vreme trajanja izgradnje ove deonice je četiri godine.Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić najavljivao je da će auto-put Ruma - Šabac biti završen do kraja 2022. godine. To se nije dogodilo. Umesto toga, bivši ministar saobraćaja Tomislav Momirović u septembru prošle godine najavio da je cilj da se auto-put Ruma - Šabac završi do septembra 2023. godine, dok je nekoliko meseci ranije dao rok da se brza saobraćajnica Šabac-Loznica završi do septembra 2024. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati