Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 06. 2024. 09:39 100

"Pitanje na završnom testu iz istorije je dokaz sloma obrazovnog sistema" (FOTO)

Pitanje na završnom testu iz istorije za učenike osmog razreda sugeriše da je SSSR bila demokratska zemlja koja se borila protiv imperijalizma. Dakle autori ovog pitanja za jednopartijski, komunistički SSSR čiji represivni aparat je ubio milione ljudi kažu da je bio demkratska tvorevina, navodi se u saopštenju Nataše Zečević, predsednice Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde, čije saopštenje prenosimo u celosti.

- U isto vreme uče decu da je SSSR koji je zemlje Varšavskog pakta tretirao kao kolonije, upotrebljavajući vojnu silu i prinudu kada god bi neka od njih želela da samostalno odlučuje, podrivao imperijalizam. Da ne bude zabune, u pitanju SAD i Engleska su predstavljaju kao zemlje koje su uništavale demokratiju.

Iako će nam objašnjavati da je namera autora ovog skandaloznog pitanja bila da učenici pokažu razumevanje istorijskog izvora te da na osnovu izvoda iz neke Deklaracije Komunističke partije iz vremena Hladnog rata, tačno odgovore, jasno je da se radi o sramnom podmetanju deci koja u tom uzrastu teško razlikuju istinu od istorijskih izvora.

To što deci kroz testove iz istorije plasiraju laži umesto činjenica konačan je dokaz potpunog sloma obrazovnog sistema koji su od prosvetnih radnika oteli stranački direktori i komesari i sada ga zloupotrebljavaju idealizujući represivni sistem SSSR kako bi opravdali to što režim u Srbiji danas proganja neistomišljenike i zabranjuje drugačije mišljenje uz obaveznu antizapadnu kampanju koje više nisu pošteđeni ni osnovci - zaključuje se u saopštenju Nataše Zečević, predsednice Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 100

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Tebi je to smešno?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati