Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

22. 06. 2024. 09:15 38

DRAMATIČNO! Nećemo imati nastavnike srpskog, matematike, fizike, hemije...

Smerovi na fakultetima koji vode do profesure u osnovnim i srednjim školama pali su na dno interesovanja i ovogodišnjih maturanata, pokazuju preliminarni rezultati prijavljenih kandidata! Ovo je trend koji postoji već godinama, a sagovornici Kurira upozoravaju da je Srbija u ogromnom deficitu sa nastavnicima srpskog jezika, matematike, hemije i fizike! Što bi se reklo, ako se ovako nastavi, a nećemo, nažalost, dugo čekati na to - biće dovoljno da neko zna celu azbuku pa da predaje deci, jer neće imati ko!

A pitanje svih pitanja je kako da se izađe iz ove bule, kako da nam se ne pišu ovako crni scenariji za obrazovanje, koje je jedan od osnovnih stubova svakog društva.

Za grupu srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu prijavila su se svega 23 kandidata, a planirana su 83 budžetska i 17 samofinansirajućih.

Prof. dr Iva Draškić Vićanović, dekanka, napominje za Kurir da su ovo preliminarni rezultati, te da će precizni podaci biti poznati tek kada se u subotu završi prijavljivanje. Međutim, ističe da svakako postoji negativan trend upisa nastavničkih smerova kako na Filološkom, tako i na drugim fakultetima.

- Malo je onih koji danas žele da budu nastavnici, a to je zbog malih plata, zbog položaja nastavnika, kao i zbog neuvažavanja nastavnika u društvu. Nastavnike su počeli da tuku maltene na dnevnom nivou. Pored toga što imaju male plate, oni nisu uvaženi i zatrpani su administrativnim poslovima - kaže dekanka Filološkog i ističe da je sa predstavnicima Ministarstva prosvete u decembru prošle godine dogovoreno da oni naprave obračune i da se tačno zna koliko ljudi nedostaje i projekciju koliko će tek faliti. To još uvek, kaže, nije urađeno.

- Već nema profesora matematike, hemije, fizike... Ni po Beogradu, a kamoli po manjim mestima. A, naravno, i srpski je jako ugrožen - kaže Vićanović, dodavši da je činjenica i da je dece u ovoj generaciji koja sad upisuje fakultete, zbog negativnog prirodnog priraštaja, za devet odsto manje nego prošlogodišnje. Dovoljno prijavljenih kandidata nema ni na Matematičkom fakultetu u Beogradu, gde je predviđeno 205 budžetskih i 45 samofinansirajućih, a prijavio se 141. To je 109 kandidata manje nego što je predviđeno i potrebno.

Ne samo da postoji manjak nastavnog kadra već je i kvalitet onih koji dolaze za nastavnike matematike sve lošiji, kaže za Kurir prof. dr Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta u Beogradu.

- Ako želite da imate jake kadrove, morate da uradite tako da sve bude podređeno njima, da imaju razne beneficije... Prva stvar je plata. Druga - status. A umesto da budu glavni, nastavnici su maltretirani od strane roditelja, dece i države, koja ih opterećuje administracijom i popunjavanjem formulara - kaže prof. Rakić i dodaje da bi plate trebalo da budu između 1,3 i 1,5 prosečne plate, a kod nas je to sada 0,9.

- Plate treba povećati za više od 50 odsto. Na nivou Srbije već fali 1.000 nastavnika matematike i informatike, a do pada interesovanja je došlo i zbog IT sektora, gde su početničke plate 2.000 evra. To je više nego što prima i redovni profesor Beogradskog univerziteta.

Kaže da to sve znači da će zbog nedostatka kadrova morati da se spuste kriterijumi.

- Napraviće se verovatno neke pedagoške škole, akademije, učiteljski fakulteti, u kojima je nizak nivo znanja, kojima će se povećati ingerencije na taj način da i oni mogu da predaju.

Dobra vest je da se vratilo interesovanje za učitelje, pa tako Učiteljski fakultet ima već 154 prijavljena koji konkurišu na 95 upražnjenih budžetskih i još 45 samofinansirajućih mesta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati