Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

22. 06. 2024. 06:45 3

Serviseri klima DIGLI CENE u piku toplotnog talasa

S obzirom na to da je trenutna dnevna temperatura vazduha blizu 40 stepeni, a takva je i prethodnih nekoliko dana, građani Srbije, pretpostavlja se, ne gase svoje klima uređaje. Naravno, oni koji su ih na vreme servisirali posle zimskog perioda. A oni drugi koji su čekali poslednji čas, sada plaćaju i do 1.000 dinara više za čišćenje uređaja, a pritom su primorani da čekaju i do 10 dana. Majstor Milan Nešović sa Novog Beograda kaže za Nova.rs da je njegov servis poskupeo za 500 dinara, ali još od aprila, dok su njegove kolege značajno digli cene.

Svake godine se dešava ista situacija - građani Srbije čekaju poslednji momenat, odnosno tropske temperature da bi servisirali klima uređaje.

To im se sada obilo o glavu, zato što su usluge servisera poskupele i do 1.000 dinara.

Topotvrđuje majstor Milan Nešović sa Novog Beograda. Tvrdi da njegov servis nije podigao cene usluga sada, nego u aprilu, ali da njegove kolege jesu.

- Poskupele su usluge, negde za 200, negde za 500, a u nekim servisima i do 1.000 dinara, tako da sada čišćenje klime košta i do 4.000 dinara. Konkretno što se tiče našeg servisa, mi pratimo cene koje su predviđene Ugovorom o ovlašćenim servisima, tako da cena godišnjeg servisa za model 9000 Btu i model 12000 Btu je 4.000 dinara, dok je za tip 18000 Btu 4.500, a za 24000 Btu 5.000. Cena se promenila u odnosu na prošlu godinu, veća je za 500 dinara, što je, po mom mišljenju, skoro pa ništa jer za taj novac dobijete kompletnu uslugu na brz i efikasan način - objašnjava sagovornik.

Mašinsko pranje klime

Ukoliko se, pak, građani odluče za mašinsko pranje klime (ako uopšte znaju da postoji ova usluga), cena je od 8.000 do 10.000 dinara, navodi on.

Kako dalje objašnjava, najveća razlika u ceni je baš u Beogradu.

- Servisiranje klime je na jednom mestu 3.000 dinara, na drugom 3.500, dok je na trećem i više od 4.000 dinara. Po nekom pravilu, svi mi majstori morali bi da imamo usaglašene cene usluga koje ne odstupaju toliko, međutim svako radi onako kako želi. S druge strane, situacija u drugim gradovima je mahom ista. Na primer, u skoro svakom novosadskom servisu ova usluga je oko 3.500 dinara, dok je, recimo, u Kragujevcu šarenoliko. Poznajem servisera čija je usluga i do 5.000 dinara. A u Nišu je možda najpovoljnije - između 2.000 i 2.5000 dinara. Dakle, sve zavisi - kaže on.

Što se tiče slobodnih termina za servisiranje klima uređaja, trenutno je situacija "tesna".

Majstor kaže da su skoro svi serviseri na terenu, te da se na slobodan termin čeka i do desetak dana.

- Klima bi trebalo da se servisira kada prođe jaka zima, a još nije nastupilo proleće. Mnogi se greju na klimu baš u tom prelaznom periodu kada nije toliko hladno, ali je opet dobro uključiti je predveče, čisto malo da ugrejete stan. To se, dakle, radi pred kraj januara, možda i februara, zavisi kakva je bila zima. S druge strane, oni koji se tokom cele zime greju na klimu, trebalo je u aprilu da zakažu čišćenje, ali nisu. Čekali su zadnji čas - pojašnjava on.

Dopuna freona

Freon igra važnu ulogu u procesu rashlađivanja, jer prenosi toplotu iz unutrašnjosti uređaja u spoljnu sredinu. Ako količina freona u klima uređaju nije dovoljna, onda će se uređaj teže rashladiti ili možda uopšte neće moći da dostigne željenu temperaturu.

Zbog toga i zovemo servisera da nam dopuni freon, a ta usluga košta nas i do 11.500 dinara. Zapravo, cena dopune ili punjenja sistema klima uređaja freonom (u zavisnosti od količine), zavisi i od tipa klime.

Cena dopune klima uređaja po gramaži preko minimalnog iznosa:

- Cena dopune klima uređaja freonom R-22: 100gr/950 din.

- Cena dopune klima uređaja freonom R-410a: 100gr/950 din. Cena punjenja klima uređaja freonom R-407c: 100gr/1.250 din.

- Cena punjenja klima uređaja freonom R-32: 100gr/1.550 din.

Cena klime od 300 do 1.500 evra

Oni koji u svojim stanovima već imaju klima uređaj, imaće manji trošak. Ali oni koji još uvek nemaju, moraće da izdvoje od 300, pa do 1.500 evra, u zavisnosti koji tip klime žele.

Tako, u zavisnosti da li je inverter ili obična "on-off" klima, kao i koje je snage, seže i raspon cena.

Obična klima košta oko 300 do 400 evra, dok je ugradnja do 80 evra.

Ove klime su često i snage do 9.000 BTU i one su dovoljne za prostoriju od 20 do 30 kvadratnih metara, dok je za 35 do 40 kvadrata dobra klima od 12.000 BTU, do 50 kvadrata od 18.000 BTU, a od 70 kvadrata uređaj jačine 24.000 BTU.

Sa druge strane, pažnju treba obratiti i na EER i COP, odnosno SEER i SCOP. Oni pokazuju koliko je klima efikasna u hlađenju, odnosno grejanju, što na kraju utiče i na njenu cenu. Klase su podeljene po efikasnosti od A do G. One iz A klase mogu da imaju još i tri plusa. To su najefikasnije klime koje postoje.

Takve klime su obično i najskuplje, ali gledajući dugoročno, ako služe kako treba, na kraju se više isplate, pogotovo ako se nekad planira preko nje zimi prostorije i dogrevati.

One jače klime, obično su i inverter, pa koštaju već od 500 evra do 1.000 evra. Na cenu, naravno, utiče i brend. Premijum klime najpoznatijih proizvođača i u kućnim serijama mogu koštati 1.500 evra pa naviše.

Ugradnja do 150 evra

Ako je potreban samo majstor za ugradnju, njegove usluge obično koštaju oko 100 evra.

Ukoliko instalacija cevi prelazi više od tri metra, svaki sledeći metar, majstori naplaćuju još dodatnih 10 evra prilikom ugradnje. Cena ugradnje poskupljuje srazmerno veličini uređaja. Montaža klima od 24.000 BTU može izaći i 150 evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati