Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

20. 06. 2024. 20:50 0

Gde može da se putuje sa srpskim tagom?

Svi koji kupe srpski TAG za naplatu putarine, odnedavno mogu da ga koriste i u Crnoj Gori, a od prošlog leta i u Severnoj Makedoniji.

Ovaj uređaj olakšava putovanja, s obzirom na to da njegovi korisnici ne moraju da se zadržavaju na naplatnim rampama kako bi platili putarinu, što smanjuje vreme provedeno u putu.

TAG uređaj omogućava vozilima da bez zaustavljanja prolaze kroz naplatne stanice, na posebno označenim saobraćajnim trakama.

Transakcija se u ovom slučaju izvodi automatski, između TAG uređaja koji je smešten sa unutrašnje strane "šoferke" i posebnog sistema pored saobraćajne trake.

Vlasnici srpskog taga od ovog meseca mogu da putuju i u Crnu Goru, odnosno u ovoj susednoj državi putarina može da se plaća na ovaj način. Konkretno, putarina na ovaj način može da se plati na auto-putu Podgorica - Kolašin i u tunelu Sozina.

Takođe, još od jula prošle godine, ovaj sistem naplate funkcioniše i u Severnoj Makedoniji.

Iz JP "Puteva Srbije" tvrde da se aktivno radi i na povezivanju sa naplatnim sistemima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (Federaciji BiH i Republici Srpskoj) i Grčkoj.

Da bi se TAG koristio u inostranstvu, korisnici treba da obave rekonfiguraciju, odnosno registruju se na platformi toll4all.com.Koliko koštaju TAG uređaj i putarine?

TAG košta 2.022 dinara. On, inače, nema rok trajanja, odnosno jednom kupljen uređaj može da se koristi dokle god je tehnički ispravan, a garancija na tehničku ispravnost je dve godine.

Uz njega, korisnici imaju pravo na 10 odsto popusta prilikom plaćanja putarine, dok je popust za električne automobile 13 procenata.

Na cenu od oko 2.000 dinara, treba računati i poštarinu.

Kada su u pitanju države kroz koje putarina može da se naplaćuje preko srpskog taga, kroz Severnu Makedoniju se, da bi se stiglo do Grčke, prolazi kroz pet naplatnih stanica, a ukupan iznos putarine je osam evra. Na svakoj deonici naknada za putarinu iznosi od jednog do dva evra.

U Crnoj Gori, prolazak kroz tunel Sozine košta 2,5 evra. Na ostalim naplatnim rampama putarina košta od 1,5 do 3,5 evra.

Što se tiče Srbije, putarina za automobile od Beograda do Preševa košta 1.720, do Šida 450, Subotice 730, a do Čačka 560 dinara.Kako se koristi TAG?

Nakon što se TAG uređaj postavi na unutrašnju stranu šoferke, vozač može da prolazi kroz posebno obeležene ENP saobraćajne trake na naplatnim stanicama, bez zaustavljanja, što štedi vreme provedeno u putu. Postoje tri osnovna načina plaćanja putarne - postpejd, pripejd i integrisani sistem naplate. Pripejd podrazumeva dopunu TAG uređaja na ovlašćenim distributivnim mestima, dok postpejd znači da se račun plaća nakon potrošnje, za prethodni mesec u tekućem.

U integrisanom sistemu naplate (toll4all), TAG uređaj je povazen za platnom karticom. Tako se putarina naplaćuje direktno sa računa, najkasnije 24 sata nakon prolaska kroz naplatnu rampu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati