Društvo i ekonomija

D. Ljutić

23. 06. 2024. 07:00 25

Nevena Đurić u odbrani MEDIJSKE BLOKADE: Da se čuju i vide samo Pink, Hepi...

Novinari nekoliko redakcija napustili su 2016. iz protesta regionalni medijski skup u Beogradu, u trenutku kada je akterima počeo da se obraća tada predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Skup su napustili novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), KRIK-a, BIRN-a, Magločistača iz Subotice i Centra za istraživačko novinarstvo iz Crne Gore, kao i još pojedine kolege. Smatrali su da je ponižavajuće da sede na ovoj konferenciji i da, sa čovekom koji je pokazao da mu ni malo nije stalo do slobode medija, razgovaraju o slobodi medija. Ostali su ispoštovali Vučićev zakon ćutanja u borbi za slobodu medija.

Prošle godine su poslanici Skupštine Srbije usvojili na sednici Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Dok vlast ističe da se radi o "revolucionarnim zakonima", koji su u potpunosti usklađeni sa Ustavom Srbije i medijskom strategijom iz 2020. godine, opozicija, medijska i novinarska udruženja i nezavisni mediji u Srbiji ocenjuju da se stavovima, koji su naknadno upisani u nacrte zakona, legailzuje do sada nelegalno prisustvo države u vlasničkim strukturama medija i da se pravi temelj za "gašenje preostalih nezavisnih medija i gušenje sloboda govora i objektivnog informisanja". Realizator čitavog tog "zakonskog projekta" jeste nekadašnji ministar informisanja, a sada predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Branko Miljuš izjavio je da je odbijanjem da sazove sednicu skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje na kojoj bi raspravljalo o bezbednosti novinara i medijskim manipulacijama, predsednica odbora Nevena Đurić "priznala da je vlast pokrovitelj nasilja nad novinarima i sponzor lažnih vesti". Miljuš je u saopštenju za medije ukazao na to da je tražio da Đurić zakaže sednicu odbora i na nju pozove predstavnike Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i ministra informisanja Dejana Ristića, kako bi razgovarali o 183 napada na novinare i 1.154 lažnih  vesti.

Miljuš je istakao da jedini dokument o kojem se može razgovarati jeste onaj koji podrazumeva njenu smenu ili ostavku, jer je "nedopustivo da predsedavajuća Odbora za kulturu i informisanje zloupotrebljava svoju funkciju i sprečava da se čuje glas novinara koje tuku i glas onih čijim parama plaćaju svoje tabloide da nas lažu".

Pojašnjenja radi, a u vezi izglasanog zakona, mediji će biti dužni da informišu domaću javnost o izmišljenim  opozicionim zlodelima, koja će se iznositi u vidu mišljenja nosioca vlasti, a čija se verodostojnost ne sme proveravati ukoliko želimo da izbegnemo nedopustive činove cenzure. To je slika slobodne Srbije pod režimom SNS-a. Cilj je stavljanje znaka jednakosti između informisanja i propagande, dosad ostvarivan kršenjem zakona. Tačnije, bahata demonstracija moći Vučićevog režima i proverene modele primenjene represije nad neistomišljenicima.

Inače, poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Nevena Đurić izabrana je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje za predsednicu tog parlamentarnog tela. U obrazloženju predloga da Đurić bude predsednica Odbora, najstariji član Odbora, poslanik SNS Marko Atlagić, rekao je da je ona "veoma posvećena, vredna i u poslu odana, i zato što ima izuzetne moralne kvalitete". Kada je reč o informisanju, Nevena Đurić, mlada uzdanica, potpredsednica i poslanica Srpske napredne stranke, privukla je pažnju nizom uvredljivih objava na društvenoj mreži Tviter protiv političkih protivnika iz opozicije. Posebno joj je na meti Zdravko Ponoš, kome je preko društvenih mreža poručila "Veće k**ve od tebe, dezerteru, Srbija nije na svojoj koži osetila", a za Sinišu Kovačevića rekla da je "poremećen".

Konfiskacija nezavisnih medija od strane režima je u toku. Jedna ideologija, jedna rasa, jedna klasa, sve to jedno je utočište nepismenih, a Nevena Đurić će to brižno da sledi. Uvođenje viših interesa tu samo služi za povlačenje crte između "nas“ i "njih“, lojalnih i nelojalnih, dobrih i loših.

Pomenuta Đurićka se u tome savršeno snalazi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Tebi je to smešno?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati