Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

17. 06. 2024. 12:37 11

Nikezić upozorava: Na osnovu svih pokazatelja vidimo da EPS PUCA PO ŠAVOVIMA

"Na osnovu praktično svih pokazatelja mi vidimo da EPS puca po šavovima. To je, nažalost, samo nastavak dugogodišnjeg pucanja sistema u EPS-u. To je naš najveći proizvodno-poslovni sistem u zemlji i, nažalost, on se već dugo godina raspada", izjavio je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, za N1.

- Pokazatelji su sledeći: u prvom kvartalu ove godine, prihod EPS-a je bio manji nego u istom periodu prošle godine, uprkos dvostrukom povećanju cena struje u maju i novembru prošle godine. Proizvodnja uglja je manja za 9% od plana, a gotovo svi značajni projekti u EPS-u kasne. Od otvaranja novog kopa u Radljevu do puštanja u pogon novog bloka u Kostolcu, mnogi projekti su zaustavljeni ili značajno kasne. Inženjeri masovno odlaze, a situaciju dodatno pogoršavaju učestala ispadanja blokova u TENT-u i Kostolcu. U jednom danu došlo je do ispadanja čak 1.500 megavata kapaciteta blokova, što je prisililo EPS na uvoz struje po havarijskim cenama koje su dostizale 300 evra po megavatčasu - rekao je Nikezić.

- Mnogo krupnih reči, suština ostaje ista, svaki dan je neki blok u zastoju i to nije normalno - dodao je Nikezić.

- Nije normalno da smo prošle godine imali proizvodnju u TENT-u koja je bila na nivou od 14,5 teravat sati, dok je pre 10 godina ta proizvodnja bila preko 20 teravat sati. TENT, koji je srce EPS-a, proizvodi 27% manje struje, što je po cenama od prethodnih godinu dana gubitak od 500 miliona evra. Kolubara, koja hrani TENT, ima proizvodnju manju za 30%,, pa smo prinuđeni da uvozimo ugalj za preko 500 miliona evra godišnje. Samo na tome imate milijardu evra suštinskog gubitka u poslovanju EPS-a. To su stvari koje ne mogu da se promene preko noći.

Nikezić ističe da je činjenica da je biznis oko uvoza uglja vredan 500 miliona evra privukao mnoge tajkune da uvoze nekvalitetan ugalj iz regiona. Uz tvrdnje da je vlast korumpirana, Nikezić ističe da "postoji namerno odlaganje rehabilitacije domaćih rudnika, čime se prolongiraju problemi u Kolubari i EPS-u".

- Sve vuče ka tome da ćemo doživeti situaciju da nam političari kažu da ne znaju kako da upravljaju velikim sistemima, pa će ga predati strancima - upozorio je Nikezić.

Nikezić je istakao da imamo sreću kao država, da imamo jako povoljnu hidrologiju zadnjih godinu i po dana i trenutno je jako povoljna hidrologija i preko trećine prozvodnje je samo iz Đerdapa i zahvaljujući tome mi nemamo veće probleme nego što bi inače imali sa iskakanjem blokova u termoelektranama, uvozili bi mnogo više struje po mnogo većim cenama i gubitak bi bio mnogo veći.

- Ovaj "povoljan" rezultat koji je ostvaren, a koji vlast pominje je posledica dve stvari: dobre hidrologije i višestrukog povećanja cena. U Srbiji je cena struje za domaćinstva povećana za 41%, a za privredu preko 100%, što utiče na standard, inflaciju i život građana - zaključio je Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati