Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 06. 2024. 17:52 1

Nikezić: Poljoprivreda i u ovoj godini nastavlja da tone

Poljoprivreda i u ovoj godini nastavlja da tone, pošto je je u prva četiri meseca izvoz poljoprivrede bio 411 miliona evra, a uvoz 414 miliona evra, što je poražavajući rezultat za zemlju sa ogromnim agrarnim potencijalom, poput Srbije - rekao je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Nikezić je istakao da je izvoz mesa bio 24 miliona evra, a uvoz 94 miliona evra, dok je izvoz mlečnih proizvoda bio 64 miliona evra, a uvoz 72 miliona evra, pa je zato, za početak, neophodno da poljoprivrednici dobiju podsticaje koji su najmanje na nivou zemalja u okruženju, jer srpski poljoprivrednik ne može biti konkurentan ako dobija minimalnu subvenciju od 50 evra po hektaru, a crnogorski 300 evra po hektaru, ili ako makedonski povrtar dobija 500 evra po hektaru, a srpski višestruko manje.

- Uz povećanje podsticaja neophodna je i njihova izvesnost, jer je nedopustivo da predstavnici vlasti prošlog novembra obećaju ratarima subvenciju od 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme, a da tek u junu priznaju da tih para nema u budžetu - zaključio je Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Aplauz

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati