Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

14. 06. 2024. 20:42 3

Uticaj na okolinu Rio Tinta za projekat Jadar: POSTOJE RIZICI

Rudarski gigant Rio Tinto je očigledno nastavio sa pokušajima da otvori rudnik litjuma u Srbiji, a objavljeni Nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu jasno govore da projekat jeste van snage, ali ne i van upotrebe. Dodatno i najave iz same Evropske unije da se pregovara sa vlastima u Beogradu u vezi litijuma, govori da se pritisci za zelenu litijumsku tranziciju države, a samim tim i Evrope, povećavaju. Rezultat studije je, prema saopštenju kompanije, "da se projekat Jadar može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine“. U nastavku samog saopštenja, kompanija navodi i da ipak postoje rizici.

- Zajedno ove studije pružaju objektivnu i nezavisnu analizu potencijalnih uticaja na životnu sredinu, kao i načine na koje će ti rizici biti ublaženi. Studije su sačinjene tako da prvo utvrđuju početno stanje, zatim identifikuju rizike koji mogu izazvati potencijalne štetne posledice po vazduh, zemljište, vodu, biodiverzitet, potencijalne rizike upravljanja otpadom, kulturno nasleđe i život zajednice, a zatim detaljno opisuju korake koje će kompanija preduzeti da spreči i upravlja tim rizicima i nadoknadi posledice kada je to potrebno - navodi se u saopštenju Rio Tinta, a prenosi Nova ekonomija.Činjenica je da je rudarstvo jedna od grana industrije koje najviše zagađuju okolinu, dovoljno je da pogledamo primer Bora u Srbiji. S obzirom na to da Srbija još uvek nema Strategiju rudarstva, kao krovni dokument, a treba da bude usvojena ove godine, najverovatnije je da će se i tada znati više o samom projektu Jadar i litijumu u Srbiji.

- Kada su u pitanju rudarski projekti, kao i prilikom izgradnje puteva, elektrana i realizacije drugih  infrastrukturnih projekata, zabranjeno je započinjanje bilo kakvih radova bez zvanično odobrene studije o proceni uticaja na životnu sredinu od strane nadležnih državnih institucija Republike Srbije. Taj proces podrazumeva i javne rasprave i revizije nezavisnih stručnjaka - piše u saopštenju Rio Tinta.

Kako najavljuju iz kompanije, učešće nevladinih organizacija, univerzitetskih ustanova, akademika, projektantskih kompanija i zainteresovane javnosti u budućoj javnoj raspravi o studijama doprinele bi razvoju projekta visokog kvaliteta.

- Kompanija se protivi i informacijama za koje smatra da nisu verodostojne, a mogu se naći u medijima u Srbiji. Prema njihovom mišljenju, protiv projekta "Jadar“ vodi se intenzivna kampanja širenja dezinformacija, u kojoj se zlonamerno plasiraju lažne vesti i neosnovane tvrdnje da će Projekat imati destruktivne, negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takve neodgovorne i kontinuirane optužbe bez ikakvih dokaza plasirane su sa ciljem da se javnost dovede u zabludu i izazove  neopravdana zabrinutost građana. Naučne činjenice, koje su potvrdili nezavisni stručnjaci i koje su predstavljene u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu u potpunosti opovrgavaju te lažne tvrdnje - tvrde iz Rio Tinto.Kompanija se susrela sa problemima u poslovanja u drugim zemljama u Evropi i drugim delovima sveta. U Australiji su 2020. izazvali globalno negodovanje, odlazak najviših rukovodilaca i parlamentarnu istragu koja je preporučila reviziju lokalnih zakona o zaštiti nasleđa Aboridžina. Dodatno, na tlu Evrope su u Nemačkoj, Švedskoj i Španiji, prema izveštajima portala Politico, građani takođe protive rudarenju litijuma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.06.2024.]




Video dana

Viljuškarista se pravi važan

Anketa

Da li ste zadovoljni igrom Srbije protiv Engleske?

Rezultati