Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

09. 06. 2024. 09:42 5

"Kupuju vreme": Savet REM ne želi da ode

Iako je još prošle godine dogovoreno da se u skladu sa medijskom strategijom i novim Zakonom o elektronskim medijima do 4. novembra 2024. raspusti i "resetuje" Savet Regulatornog tela za medije, pitanje je da li će se to i dogoditi. Savet traži da se o svemu izjasni Ustavni sud. Zašto je podnet taj zahtev, u REM-u ne odgovaraju, stručnjaci pak kažu - reč je o kupovini vremena.

Pregovarala su medijska udruženja sa Vladom Srbije dugo. I na kraju se dogovoriše uz pomoć OEBS-a i Evropske unije - članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije moraju da se smene do početka novembra.

Ali, nekoliko meseci pred smenu, na vanrednoj sednici Savet je odlučio da traži ocenu ustavnosti zakonske odredbe kojom se ona nalaže.

- Isti taj regulator je radio sve nešto uprkos odredbama Ustava i Zakona o elektronskim medijima - kaže Judita Popović, nekadašnja članica Saveta REM-a.

Popović ne vidi pravni razlog za odlaganje smene njegovih članova, trenutna predsednica tog organa ne otkriva šta je sporno, piše N1.

- Ne želim da utičem na odluku suda i ne dajem izjave do konačnog rešenja - izjavila je Olivera Zekić, predsednica Saveta REM-a.

- I novembra ukoliko budu smenjeni biće kasno, jer su to trebali da urade mnogo ranije iz mnogo razloga - navela je Judita Popović.

Neki od njih su protekcija nacionalnih emitera i žmurenje na promociju nasilja i govora mržnje, nabrajaju u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, te dodaju - ovde je reč o kupovini vremena.

- Svi segmenti ovog društva postigli su konsenzus da, neću reći Regulatorno telo, već Savet REM-a, ne radi svoj posao. I oni direktno štite svoju poziciju. Sve se radi u "suprotnom smeru". Znači, sve što smo radili bacili smo "pod noge". Džabe smo krečili - izjavila je Tamara Filipović iz NUNS-a.

Da ne bude za džabe i da se ne oduži, iz fondacije "Slavko Ćuruvija" apeluju na opozicione narodne poslanike.

- Ja ih zaista molim da, kada uđemo u iole redovnije stanje nakon ovih izbora, da prosto ne čekamo sada Ustavni sud, da ne probijamo taj zakonski rok, već da po drugom osnovu pokrenemo inicijativu za smenu članova Saveta - kazala je Ivana Stevanović iz Fondacije "Slavko Ćuruvija".

A kada procedura za izbor novih članova Saveta REM-a, koja je u nadležnosti Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, bude pokrenuta, treba svašta očekivati…

- Sasvim je moguće da oni ponovo budu izabrani, jer mislim da su oni potpuno ispunili očekivanja od nadležnih. I to naravno govorim u jednom sarkastičnom maniru - smatra Judita Popović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati