Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

08. 06. 2024. 08:59 8

Maja Gojković stala u odbranu Slaviše Orlovića?

Iako je aktuelni dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić saopštio da njegov kolega Slaviša Orlović nije izabran za dekana na današnjoj sednici jer nije imao dovoljan broj glasova, samo sat kasnije došlo je do preokreta, te je profesor koji je optužen za seksualno uznemiravanje ipak postavljen na čelo fakulteta. Zvaničnog objašnjenja kako je do ove promene došlo nema. Profesor Filip Ejdus kaže u razgovoru za Nova.rs da je očigledno došlo do protivpravnog i protivzakonitog ponovnog glasanja jer su članovi Saveta koji su preostali na sednici, odlučili da ignorišu Statut fakulteta, i izglasaju Orlovića mimo pravila.

- Orlović nije dobio potrebnu većinu, pa su pokušali da izmisle neko pravilo koje ne postoji, da se broj članova Saveta smanjuje zato što su neki podneli ostavke, i da je onda tih njihovih 13 članova dovoljno, što, naravno, nema veze ni sa kakvom pravnom logikom i to je jedno protivpravno i protivzakonito odlučivanje, koje je krivičn odelo i koje neće proći. Ne sme da prođe jer ako prođe, to je jedna vrsta krađe - kaže u razgovoru za Nova.rs profesor ovog fakulteta.

Dodaje da je jedno glasanje napravljeno i da na njemu nije bilo dovoljno glasova koji su bili za izglasavanje Orlovića.

- Njima je potrebno 14 glasova jer je 14 glasova većina od broja članova Saveta koji su predviđeni Statutom. Nisam bio u sali, ne znam šta se dalje dešavalo, navodno je Maja Gojković tražila ponovljeno glasanje što je isto protivzakonito, ne znam kakav je bio ishod tog ponovljenog glasanja, ko je sve bio u sali. Oni su samo u jednom trenutku izašli i rekli kako su oni donelei odluku da je Slaviša Orlović ipak dekan. To sada uvodi ceo fakultet u jedan jako opasan period gde vi imate dekana koji je izabran protivzakonito i bez potrebne većine na Savetu, što je bez presedana - kaže Ejdus.

- Videćemo kako će ta odluka biti napisana i da li će Uprava to objaviti. Mislim da je ovo nasilno preuzimanje fakulteta - dodaje Ejdus.

Podsetimo, aktuelni dekan FPN Dragan Simić je rekao da Orlović nije izglasan. Prema njemu, od 27 koliko je ukupan kvorum, 13 je glasalo za izbor Orlovića i predlog nije prošao, rekao je aktuelni dekan FPN Dragan Simić.

On je precizirao da Statut fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta, to jest 14 glasova. Na današnjoj sednici Saveta glasalo je 16 članova, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića za dekana, a tri su bila nevažeći.

Inače, ukupno šest profesora, članova Saveta Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, podnelo je ostavke na svoje funkcije uoči održavanja sednice, na kojoj Slaviša Orlović treba da bude imenovan za dekana.

Nakon što je juče profesor Dušan Vučićević, predsednik Saveta FPN, podneo ostavku na ovu važnu funkciju, isto su danas učinili i njegova zamenica profesorka Jelena Lončar, ali i Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević i Filip Ejdus. Kako saznajemo, ostavku u Savetu podneo je i Marko Veković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati