Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

07. 06. 2024. 19:54 3

Vrtoglavi uspeh SNS biznismena: Kako je Davor Macura, novi vlasnik parcela IMT, došao do bogatstva

Novi vlasnik parcela IMT-a Davor Macura - u svetu biznisa napredovao je vrtoglavo. Počeo je od menjačnica i zatim postao vlasnik desetina firmi. Može da se pohvali i bankom. Za sve ono što je u njegovim rukama važi isto - neverovatan rast prihoda za kratko vreme. Poznavaoci prilika kažu da to sve ukazuje na jedno: reč je o tajkunu aktuelne vlasti, preko kog se završavaju mnogi poslovi.

Nekada razvojni put Bore Šnajdera, sada razvojni put Davora Macure. Prvi odslikava nekadašnji socijalistički mentalitet, ovaj drugi - mentalitet naprednjačkog biznismena koji je počeo od menjačnica i došao do banke.

- Jedan meteorski uspon koji nije mogao da se desi bez podrške države - kaže za N1 novinar BIRN-a Radmilo Marković.

Meteorski uspon - "pogodio" je 33 hektara zemlje. Baš te parcele koje su ranije pripadale Industriji mašina i motora, otišle su u ruke Davora Macure za svega 70 miliona evra.

- Davor Macura je očigledno jedan od tajkuna sadašnje vlasti i onda kada to pogledate u tom kontekstu ti uspesi pa i ta kupovina imovine IMT-a, prosto ne čudi - smatra novinarka Forbes Srbija Petrica Đaković.

Zemlju IMT-a kupio je kao direktor firme ABL Solvent, za koju APR pokazuje da nema nijednog zaposlenog i da se nalazi u stanu na adresi - Ugrinovačka 212. CV svoje poslovne imperije pokriva i time da posredno ili neposredno upravlja sa nekoliko preduzeća. Na toj listi je Alta Banka, koja je u 2023. ostvarila 22 puta veći rast, nego godinu pre. Sličan uspeh, beleži još jedna njegova kompanija.

- Alta pay grupa je sklopila taj ugovor o strateškom parterstvu sa EPS-om i oni rade uvid u račun, to je saradnja sa njima, vidmo i da je Alta Banka u velikom usponu, njihovi šalteri se nalaze u policijskim stanicama, vi kada u policijskim stanicama plaćate administartiven takse to radite isključivo na šalterima Alta banke - dodaje Đaković.

Biznismen Davor Macura vezuje se i za parcele na Dedinju, gde ljudi blsiki SNS-u grade luksuzne vile.

- Otkrili smo da je Davor Macura preko svoje firme Danica Park bio vlasnik dve parcele koje su sada u vlasništvu Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, a takođe smo otrkili da je ta ista Danica Park bila investitor zgrada koje se i dalje grade na zemljištu supruge Zvonka Veselinovića i na zemljištu Milana Radojičića i njegove supruge Eme - kaže Marković.

Nisu samo parcele, manjačnice i banke interesovanje Davora Macure. Upravlja i firmom Alta Gold koja se bavi prozvodnjom nakita. Forbes piše da je posle nekoliko godina poslovanja s gubicima, prošle godine zabeležila profit od 7,5 miliona dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati