Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

06. 06. 2024. 21:21 3

Ponovo se zapalio autobus pun dece (VIDEO)

Autobus koji je prevozio decu zapalio se juče u blizini Vrnjačke banje. U aprilu se autobus pun dece zapalio na Rtnju. I u Beogradu su autobusi koji gore redovna pojava. Kako ovakvi autobusi prolaze tehnički pregled i da li su oni koji se nađu na putu zaista ispravni.

Autobus koji je prevozio decu na ekskurziji zapalio se u blizini Vrnjačke banje, u mestu Stanišinci, potvrdilo je juče ovlašćeno lice kompanije "Leka prevoz".

‌U autobusu je bilo 76 đaka iz Osnovne škole "Momčilo Živojinović" iz Mladenovca. Nijedno dete nije povređeno.

‌Nije bilo potrebno dugo da na društvenim mrežama počne da kruži video-snimak zapaljenog autobusa na kome se vidi kako iz dvospratnog autobusa prevoznika "Leka prevoz" kulja gust crni dim, dok zadnji deo autobusa oblizuje plamen. U jednom trenutku dolazi do mini eksplozije i vatra se pojačava, praćena vriscima prisutnih.

Do požara je došlo u motornom delu autobusa. Incident je prijavljen oko 14:10, na lice mesta su izašli pripadnici policije i vatrogasci. Okolnosti pod kojima je nastao požar i dalje nisu utvrđene.

- Na svu sreću, svi su bezbedni, sada ispitujemo da li se autobus zapalio na parkingu ili u pokretu. Nismo sigurni ni da li su se deca igrala upaljačem. Tek ćemo znati kad se sve ispita. Hitna pomoć i policija bili su na licu mesta i sada je situacija pod kontrolom - reklo je juče ovlašćeno lice kompanije "Leka prevoz" za Telegraf.

Sa druge strane, direktor OŠ "Momčilo Živojinović" je u izjavi za medije objasnio da su i nastavnici i deca bili u autobusu kada je došlo do požara.

- Svi smo bili u autobusu kada smo videli dim. Vozač i ja smo izašli iz autobusa i videli da je DPF filter počeo da dimi. Da bi se sprečilo dalje širenje uzeli smo protivpožarni aparat. Međutim, to je bila greška. Da je vozač samo ugasio autobus, ništa se ne bi desilo. Deca su nakon toga bezbedno izašla i stajala sa strane dok po nas nije došao drugi autobus. Otišli smo u Vrnjačku Banju, obišli je i krenuli zatim prema Mladenovcu -, rekao je direktor škole iz Mladenovca.

Goreo i autobus na Rtnju

Nije prvi put da deca bivaju evakuisana iz zapaljenog autobusa. Slično se desilo pre dva meseca, kada je 7. aprila na Rtnju izgoreo autobus koji je prevozio dečake iz sokobanjskog fudbalskog kluba.

Tada se autobus zapalio na putu između Boljevca i Sokobanje, nakon što se motor pregrejao tokom vožnje uzbrdo. O tome je javio jedino lokalni portal Soko pres, kojem je u zaječarskoj policiji potvrđen slučaj i rečeno da je pokrenuta istraga.

Kako je za „Vreme“ tada rekla jedna osoba upućena u slučaj, vozač je kod Boljevca primetio da motor diže temperaturu, ali nije hteo da stane.

- Na početku uspona uz Rtanj kod sela Ilino, automobil koji je vozio iza autobusa ga je pretekao i ljudi iz automobila su signalizirali vozaču da je zapaljen zadnji deo -, kazao je izvor.

Trener dečaka iz mlade ekipe „Sokograda“ insistirao je da autobus stane i izveo decu i ostale. Navodno je u autobusu bilo 27 dece.

- Odmah nakon toga autobus je kompletno izgoreo, a na svu sreću niko nije povređen -, rekao je sagovornik „Vremena“. Navodno su izgorele sportske stvari i ostali prtljag.

Autobusi stari preko 20 godina

Prema nekim statistikama, autobusi u Srbiji su u proseku stariji od dvadeset godina, što je sasvim u skladu sa činjenicom da Srbija, računajući i automobile, ima najstariji vozni park Evrope. Najmlađi su autobusi u Beogradu – čiji je prosek starosti 2022. godine bio oko 7,7 godina, pokazuju podaci GSP-a.

- Grad Beograd ima novije autobuse, dok u unutrašnjosti ima i mnogo starijih. Ali, nebitno je to, važno je da se održavaju, da se vrši servis. Oni koji prevoze decu bi morali da budu kontrolisani na šest meseci -, rekao je za „Vreme“ Goran Aleksić, prvi čovek udruženja drumskog putničkog saobraćaja Srbijatransport.

On nije bio upoznat sa slučajem na Rtnju, ali načelno smatra da češće problem prave mali prevoznici koji imaju nekoliko autobusa i ne voze linijski.

- Oni voze, recimo, fudbalske klubove i folklorna društva. A oni pak jedino mogu da angažuju najjeftinije prevoznike, a onda je to i najmanje bezbedno - dodao je Aleksić.

Kazao je i da je reč o sivoj zoni i da mnogi prevoznici - oni najjeftiniji - niti plaćaju dažbine niti održavaju vozila. "Zato može doći do ovakvih situacija."

"Može još da ide"

Kako pišu beogradski mediji, autobus koji se juče zapalio je neposredno pred polazak na ekskurziju prošao tehnički pregled i kontrolu mladenovačke policije.

Međutim, postavlja se i pitanje regularnosti tehničkog pregleda. U oktobru prošle godine se na Brankovom mostu zapalio autobus javnog gradskog prevoza na liniji 704. Tada su za Novu ekonomiju iz GSP-a rekli da je pomenuti autobus veče pre toga prošao tehnički pregled i da je tog jutra regularno pušten u saobraćaj.

Da se redovan tehnički i šestomesečni tehnički pregled isključivo „vizuelno” radi, za “Vreme” je otkrio vozač autobusa GSP-a Zoran Stefanović iz Sindikata GSP-a "Pravda".

- Mi dođemo na kanal, majstor siđe u kanal, pregleda vozilo, okreće volan, pritiska pedalu kočnice i drugo. Ukoliko se desi da pronađu neki manji kvar, što u principu znači da takvo vozilo ne bi smelo da ide u promet jer i manji kvarovi moraju da se otklanjaju na vreme zato što će prouzrokovati mnogo teže kvarove kasnije, oni samo konstatuju da "može još da ide" - naveo je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati