Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

05. 06. 2024. 17:47 1

Mali maturanti na pripremnoj nastavi, privatne časove plaćaju papreno

Oko 67.000 osmaka se uveliko priprema za polaganje male mature koja će se održati od 17. do 19. juna. Iako su malim maturantima na raspolaganju zbirke za polaganje prijemnog iz srpskog jezika, matematike, izbornog testa i evežbaonica, mnogi roditelji moraju dodatno da plaćaju privatne časove za koje daju i do 2.000 dinara jer smatraju da će se deca tako najbolje pripremiti.

Raspust za osmake je počeo prošle nedelje, a ove sedmice škole su organizovale pripremnu nastavu za polaganje male mature koja ih čeka za dve nedelje. Prvog dana đaci polažu srpski, odnosno maternji jezik, zatim matematiku, a trećeg dana ih čeka test iz izbornog predmeta. Ove godine većina osmaka se odlučila za polaganje geografije, i to čak 41,26 odsto. Međutim, i pored organizovane nastave u školama, nastavnika, zbirku i evežbaonice, neki đaci zahtevaju od mama i tata i odlazak na dodatne privatne časove.

Nastavnici koji ih drže imaju pune ruke posla u ovom periodu godine jer osim osmaka, kod njih dolaze i drugi đaci koji žele da poprave ocene, te smatraju da će im časovi biti od pomoći.

Cene časova se razlikuju od grada do grada i od predmeta do predmeta, a najskuplji su u prestonici, gde nastavnici koji predaju srpski i matematiku naplaćuju od 1.500 do čak 2.000 dinara po času. Nešto jeftinija varijanta je u gradovima centralne Srbije, gde su iznosi do 1.200 dinara po času, a najjeftiniji su na jugu zemlje. Tamo nastavnici uzimaju oko 700 dinara.

Kalendar aktivnosti za osmake

- 17. juna 9-11h završni ispit iz srpskog maternjeg jezika
- 18. juna 9-11h završni ispit iz matematike
- 19. juna 9-11h završni ispit, treći izborni predmet
- 21. juna do 8h preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola
- 21. juna od 8 do 15h prijem prigovora učenika na preliminarne rezultate završnog ispita (elektronskim putem i neposredno u školi)
- 24. juna do 8h objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita
- od 25. do 26. juna popunjavanje liste želja elektronskim putem i predaja liste u osnovnoj školi
- 1. jula do 8h objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama i objavljivanje slobodnih mesta za upis u drugi krug
- 14. avgusta završni ispit - test iz srpskog/maternjeg jezika drugi krug
- 15. avgusta završni ispit - test iz matematike
- 16. avgusta završni ispit reći test
- 19. avgusta konačni rezultati
- od 20. do 23. avgusta 8-15h prijavljivanje i raspoređivanje u školskim upravama, vanrednih učenika starijih od 17 godina za upis u srednju školu

Roditeljima je dostupan i Vajber kanal Moja srednja škola, odnosno info kanal, na kome i učenici mogu da pročitaju informacije i obaveštenja o polaganju završnog ispita, prijemnog ispita, kao i upisa u srednje škole. Iz Ministarstva prosvete su nedavno rekli da ovaj portal omogućava učenicima i da vežbaju i provere svoje znanje.

Izbor trećeg predmeta

- Geografija 41,26
- Biologija 36,26
- Istorija 9,29
- Hemija 6,76
- Fizika 6,43

- Više od 4.200 zadataka razlicite težine (tri nivoa - osnovni, srednji i napredni nivo za sedam predmeta - srpski/maternji jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, geografija i istorija) koje ce rešavati rasporedeni su prema težini, a sastavljeni su na osnovu obrazovnih standarda. Zbirke i evezbaonica sadrže i zadatke na osam jezika nacionalnih manjina - albanskom, bosanskom, bugarskom, madarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom ili hrvatskom - za sve one osmake koji nastavu pohadaju na jeziku svoje nacionalne manjine - objasnili su iz ministarstva i dodali da su na RTS Planeti, na podsajtu Moja škola, postavljeni časovi koje učenici mogu da koriste za pripremu za polaganje završnog ispita.

Prvih 45 i poslednjih 15 minuta učenik ne može da preda test

Dosadašnja praksa na završnim ispitima za male maturante pokazala je da su na testovima od 20 zadataka, devet zadataka osnovnog nivoa, sedam srednjeg i četiri naprednog nivoa. Učenici odgovore treba da ispišu hemijskom olovkom i prostorije ne smeju da napuštaju u prvih 45 i poslednjih 15 minuta. Strogo je zabranjena upotreba mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležnika, dodatnih papira.

- Škole su, u skladu sa programima rada, u obavezi da organizuju pripremu učenika osmih razreda za završni ispit. Škole imaju autonomiju da u skladu sa kapacitetima i potrebama svojih učenika procene na koji način će organizovati pripremu i koliko dugo će priprema trajati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Gde si komšo?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati