Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radar ]

28. 05. 2024. 20:11 6

Dekanu Poljoprivrednog fakulteta preti smena jer je štitio Rio Tinto

Dekanu Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, prof. dr Dušanu Živkoviću, izrečena je opomena od Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu na sednici održanoj 24. aprila, zbog kršenja člana 6 Kodeksa profesionalne etike, po kome su članovi univerzitetske zajednice dužni da "čuvaju integritet Univerziteta i njegovih članica i da rade savesno, marljivo, odgovorno i posvećeno, prema svom najboljem znanju".

Iako se radi o najblažoj meri koju Odbor može da izrekne, u slučaju dekana Živkovića i opomena ga može koštati funkcije, piše nedeljnik Radar.

Kako navode, postupak se ticao činjenice da je dekan uporno onemogućavo šefa Katedre za pedologiju i geologiju, prof. dr Aleksandra Đorđevića, da ostvari uvid u dokumentaciju o izradi Pedološke studije za potrebe kompanije Rio Sava Exploration.

Naime, prof. Đorđević je saznao da se njegovo ime našlo na spisku učesnika u izradi Studije, iako ni on, ni još jedan potpisani saradnik sa Katedre nisu učestovali u njenoj izradi.

Dekan je odbio da prof. Đorđeviću omogući da se uveri u istinitost ove informacije i umesto toga ga uputio da se obrati preduzeću koje je studiju i naručilo.

Usledio je postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja, u kome je Fakultet odbijao da postupi po prva dva doneta rešenja, da bi na kraju ipak omogućio uvid u dokumentaciju u kojoj se u sva imena učesnika u Studiji - zatamenjena.

Iako se radi o najblažoj meri koju Odbor može da izrekne, u slučaju dekana Živkovića i opomena ga može koštati funkcije. Prema Statutu Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, dekan ne može biti lice koje je prekršilo kodeks profesionalne etike, a takođe je predviđeno da može biti razrešen pre isteka mandata ukoliko prekrši Kodeks.

Ipak, takav ishod bi zahtevao da prvo Veće Fakulteta pokrene postupak za razrešenje, a potom i da konačnu odluku – tajnim glasanjem – donese Savet fakulteta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati