Društvo i ekonomija
31. 05. 2024. 12:42 4
Nestašica ribe na pomolu: Očekuje se poskupljenje
U Srbiji je u poslednjih desetak godina prepolovljena proizvodnja konzumne ribe, pre svega šarana. Profesor Poljoprivrednog fakulteta Zoran Marković kaže da je u šaranskim ribnjacima u Srbiji 2010. godine proizvedeno 7.322 tona ribe, a da je 2023. godine bilo 3.821 tona.
Nisu samo virusi desetkovali šaranske ribnjake u Srbiji. Na drastičan pad proizvodnje konzumne ribe uticala je indirektno i pandemija virusa korona. Naime, tokom pandemije bile su zatvorene pijace, a ribarnice su uglavnom locirane na pijacama. Proizvođači nisu mogli da prodaju ribu, jer nisu imali gde da je prodaju. Sistem maloprodajnih objekata je bio zatvoren i riba nije mogla da se plasira.
- Kada ne prodate konzumnu ribu, jedino rešenje je da je vratite u ribnjak. Konzumna riba u trećoj godini postaje polno zrela i onda imate novi problem jer kreće da se razmnožava. Taj divlji mrest je često mrest braće i sestara i dobijate mlađ koja nije dobra. Tu imate dvostruku štetu, ribu koja je za prodaju morate da držite u ribnjaku i lošu mlađ. Na kraju godine imate ogroman gubitak - pojasnio je Marković.
Tu nije kraj problemima proizvođača ribe. Oni su opterećeni dažbinama koje druge grane u proizvodnji poput proizvođača stoke, živine nemaju.
- Vlasnici ribnjaka plaćaju vodu državi, što nisu mali troškovi. Takođe, kada se pojavi problem u ribnjaku oni nemaju gde tu ribu, mora da ostane u ribnjaku. Proizvođači stoke kada imaju problem u štali, presele stoku u drugi objekat dok ne saniraju problem u proizvodnom - kaže Marković.
Takođe, podrška od države koje imaju proizvođači goveda i ovaca ne važi u ribarstvu. Marković navodi da proizvođači ribe imaju veće opterećenja, a manje podrške, piše Euronews Srbija. Naš sagovornik kaže da se često očekuje da cena ribe bude jeftinija od piletine, da niko ne razmišlja da konzumno pile nastaje za 40 dana, a šaran za skoro hiljadu dana.
Kako je prepolovljena proizvodnja ribe, a njen pik prodaje je oko Svetog Nikole, mnogi se pitaju da li možemo očekivati na jesen nestašicu i veliko poskuljenje ribe?
Komentari 4
ostavi komentar