Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews Srbija ]

31. 05. 2024. 12:42 4

Nestašica ribe na pomolu: Očekuje se poskupljenje

U Srbiji je u poslednjih desetak godina prepolovljena proizvodnja konzumne ribe, pre svega šarana. Profesor Poljoprivrednog fakulteta Zoran Marković kaže da je u šaranskim ribnjacima u Srbiji 2010. godine proizvedeno 7.322 tona ribe, a da je 2023. godine bilo 3.821 tona.

Nisu samo virusi desetkovali šaranske ribnjake u Srbiji. Na drastičan pad proizvodnje konzumne ribe uticala je indirektno i pandemija virusa korona. Naime, tokom pandemije bile su zatvorene pijace, a ribarnice su uglavnom locirane na pijacama. Proizvođači nisu mogli da prodaju ribu, jer nisu imali gde da je prodaju. Sistem maloprodajnih objekata je bio zatvoren i riba nije mogla da se plasira.

- Kada ne prodate konzumnu ribu, jedino rešenje je da je vratite u ribnjak. Konzumna riba u trećoj godini postaje polno zrela i onda imate novi problem jer kreće da se razmnožava. Taj divlji mrest je često mrest braće i sestara i dobijate mlađ koja nije dobra. Tu imate dvostruku štetu, ribu koja je za prodaju morate da držite u ribnjaku i lošu mlađ. Na kraju godine imate ogroman gubitak - pojasnio je Marković.

Tu nije kraj problemima proizvođača ribe. Oni su opterećeni dažbinama koje druge grane u proizvodnji poput proizvođača stoke, živine nemaju.

- Vlasnici ribnjaka plaćaju vodu državi, što nisu mali troškovi. Takođe, kada se pojavi problem u ribnjaku oni nemaju gde tu ribu, mora da ostane u ribnjaku. Proizvođači stoke kada imaju problem u štali, presele stoku u drugi objekat dok ne saniraju problem u proizvodnom - kaže Marković.

Takođe, podrška od države koje imaju proizvođači goveda i ovaca ne važi u ribarstvu. Marković navodi da proizvođači ribe imaju veće opterećenja, a manje podrške, piše Euronews Srbija. Naš sagovornik kaže da se često očekuje da cena ribe bude jeftinija od piletine, da niko ne razmišlja da konzumno pile nastaje za 40 dana, a šaran za skoro hiljadu dana.

Kako je prepolovljena proizvodnja ribe, a njen pik prodaje je oko Svetog Nikole, mnogi se pitaju da li možemo očekivati na jesen nestašicu i veliko poskuljenje ribe?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati