Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 05. 2024. 15:49 3

Nikezić: Prekomerno zaduživanje Srbije podseća na kockarskog zavisnika

Prekomerno zaduživanje Srbije podseća na kockarskog zavisnika, koji sve više duguje, plaća sve veću kamatu i ima sve više poverilaca, a sve to potvrđuje i današnji poslovni forum Srbija-Italija, na kojem su italijanske razvojne banke i institucije obezbedile Srbiji stotine miliona evra novih kredita - izjavio je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik.

- Kako jedna država prestane da nas kreditira, Srbija nađe novu stranu "žrtvu", koja kreditima daje veštačko disanje srpskim javnim finansijama i državnim firmama, a zauzvrat dobija najvrednije prirodne resurse, imovinu i tržište - naglašava Nikezić.

Dodaje da smo, dd Kine, Azerbejdžana, UAE i Turske, preko Rusije, SAD, Nemačke i Francuske, sada stigli i do Italije, koja je, nakon najave novih kredita EPS-u Telekomu i Ministarstvu finansija, izgleda sledeća u nizu stranih državnih poverilaca.

- A šta zauzvrat dajemo Italijanima? Iz italijanskih medija smo saznali da se Telekom obavezao da "favorizuje" italijanske firme, posebno u oblasti IT sektora, komercijalne distribucije i kupovine i prodaje televizijskih prava, EPS u procesu dekarbonizacije, a Ministarstvo finansija u oblasti saobraćaja, turizma, telekomunikacija, energetike i IT sektora - objasnio je Nikezić.

- Zato srpske javne finansije danas preživljavaju isključivo zahvaljujući prekomernom zaduživanju, pa je u poslednjih 12 godina javni dug zemlje porastao sa 15,3 na 36,5 milijardi evra, a krediti stranih vlada su udesetostručeni, sa 0,7 na 7 milijardi evra! Svakom dobronamernom čoveku je jasno da je ovako neodgovorno vođenje finansija neodrživo i da je, nažalost, sve bliže dan kada će država ostrati bez imovine, stranci prestati da nas kreditiraju, a građani dobiti račun za naplatu duga - zaključio je Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati