Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 05. 2024. 18:49 20

ZLOUPOTREBA SIMBOLA Nije zastava babina marama!

U vladavini SNS-a poštovanje zastave i nacionalnih obeležja je ishod procesa pripitomljavanja i disciplinovanja, procesa dresure i kolektivne obuke, a taj proces čini samu suština patriotizma novoradikala. Taj patriotizam, sa druge strane, nije nikakav autonomni fenomen, nikakva sa neba padajuća vaskolika magija koja zaposeda srpske duše, nego ga reguliše državna sila, sa svojim birokratskim aparatom i ideološkim pogonom. Uostalom, zamislite predsednika Srbije koji na posao dolazi kao Betmen.

Pre nešto više od sto godina iznad Bele kuće viorila se srpska zastava, parče tkanine velikog simboličkog značaja. Vek kasnije, iako većina građana Srbije zna koje tri boje sadrži, mada možda ne i raspored, mnogi ne znaju da postoje brojna pravila koja određuju kada i kako je možete koristiti. A ispod tmurnog neba nad Srbijom zagrnuti nacionalnom zastavom, vrh ovdašnjeg režima vodi odsudne bitke za obranu nacionalnog identiteta.

I, tako, Pajtonovci gledaju u pod. Mislili su da ih skoro niko neće prevazići u legdendarnom iščašenom humoru. A, sad nešto sasvim drugačije.

Predsednik Srbije je pre glasanja na sednici Generalne skupštine u Njujorku rekao da je rezolucija o Srebrenici neće doneti pomirenje u regionu. Tokom glasanja je u rukama čvrsto držao zastavu Srbije, da bi se nakon što je rezolucija usvojena ogrnuo njome uprkos opomeni obezbeđenja. Sledi podrška. Premijer Srbije Miloš Vučević okupio je ministre u sedištu Generalnog sekretarijata predsednika Republike, kako bi zajedno gledali prenos Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Na fotografijama se vidi kako ministri sede na Andrićevom vencu ogrnuti zastavama Srbije, slično kao što je to uradio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Generalne skupštine UN.

Upotrebu zastave zakon vrlo precizno definiše. Praksa, pak, nema nikakve veze sa zakonom. Zastava Republike Srbije je pravougaona u razmeri 3:2 (dužina prema visini), piše u Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije. Ne sme biti izložena tako da dodiruje tlo, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice, navodi se u zakonu.

Zastava, onako kako se vije na brojnim zvaničnim mestima predstavlja ne samo zloupotrebu, već i uvredu za zastavu i zemlju koju predstavlja. Kao primer tog fantastičnog spektakla gluposti jeste ogrtanje zastavom režimskih političara uoči rezolucije o Srebrenici.

I sam Aleskandar Vučić je rođen u državi koja je imala zastavu sa "malo" drugačijim rasporedom boja i "malo" drugačiji grb na sredini. Politikom je počeo da se bavi u državi koja je imala istu zastavu, samo bez grba. Nekako u isto vreme, lično je mlatarao sasvim drugačijom zastavom, sa sasvim drugačijim "grbom"Na kraju je došla ova zastava, za koju ni on, a ni njegovi poltroni pojma nemaju kada i kako se ističe. Na svu sreću, niko nije stradao. Ali, spektakl očigledno postaje sve opasniji, pa bi zaneseni reditelji morali da se obuzdaju. U svetu izvan mita i epske tradicije, ko bi normalan odlučivao o ozbiljnim stvarima sa osobama kojima ne može da veruje?

Pre tri godine Alеksandar Vučić proglašеn jе za počasnog građanina Zvеčana. Vučić jе za počasnog građanina proglašеn zbog zalaganja za očuvanjе Kosova i Mеtohijе i brojna ulaganja u pokrajinu, posеbno Zvеčan. Prеdsеdnik Srbijе je tada poručio da ćе sе, doklе god sе njеgova rеč i volja budu uvažavali, sa Zvеčana vijoriti samo zastava srpskе trobojkе, jеr ako Zvеčan nijе Srbija - šta jе onda Srbija.

Suvišno je i napominjati da se radi o redovnim Vučićevim abra - kadabra obećanjima. Zastava ima samo trenutnu upotrebnu patriotsku vrednost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati